*
Борба с вредителите

СДРУЖЕНИЕ „КНИГИНИ“ С КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА VR ФИЛМ

|

Богатствата на Северозапада в 360°. От история към бъдеще за нашите деца.

„Новите технологии са тук, за да ни подкрепят в родолюбивата ни мисия – чрез тях да допринесем за развитието на Северозапада – за модерен туризъм и развиващ се регионален бизнес, за привлекателно за младите технологично образование, за добавена стойност за целия регион“, категорични са от сдружение „Книгини“, а потенциалът, който искат да отключат, е огромен.

След успешно реализирания им първи по рода си в България филм във виртуална реалност (VR) „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ и изключителния интерес към него в страната и чужбина, тяхното желание е да наградят инициативата си със създаването на следващ VR продукт с акцент върху културно-историческото наследство на Северозападна България.

За първи път сдружение „Книгини“ е част от #ЩедриятВторник. Това става факт благодарение на Фондация BCause, която избра да включи в кампанията една от мисиите на сдружението, а именно създаването на VR филм за богатствата на Северозапада.

„Целта на инициативата ни е да използваме възможностите на новите технологии, за да представим по атрактивен и завладяващ начин най-значимите обекти от историята на региона. Обектите, които искаме да представим, са разнородни, всеки със своята специфика, уникална история и физически характеристики. За артефакти и съкровища, разкриващи истории за развитието на човешката цивилизация, за най-голямото тракийско съкровище в света, за култури, свидетелстващи за древността на нашите земи, за възникването на селища, за непреходното наследство и светини – стожери на българския дух, фолклор и традиции, пленяващи всяко сърце, и още“, подчертават от сдружение „Книгини“.

 

В световен мащаб технологиите са незаменими за съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство, мост между история, настояще и бъдеще. Те са изразното средство на младото поколение, чрез което те могат да се пренесат в отминали епохи, да преживеят събития, а знанието им да стане активно и осъзнато. Виртуалната реалност е сред мощните инструменти за комуникация на културно-исторически обекти в света. А Северозападът пази съкровища с национална, европейска и световна значимост.

Предвижда се VR филмът да бъде реализиран в два формата – кратка и разширена версия, на български и английски език. При пресъздаването им във виртуална реалност, ще се използва комбинация от различни технологии – 360 градусово 3D (стереоскопично) видео, фотограметрия, 3D моделиране, възстановки и други.

От сдружението споделят, че VR филмът ще бъде качен в YouTube канала им – Сдружение КНИГИНИ/KNIGINI, откъдето всеки ще има възможност да го гледа, както и че им предстоят партньорства с български училища, образователни центрове, туристически обекти и офиси, институции, чрез които филмът ще има широко разпространение.

Сумата, необходима за реализиране на проекта, е 89 000 лева. Разчитаме на хора от цялата страна и чужбина, които обичат нашия регион, историята и технологиите.

Можете да подкрепите кампанията на platformata.bg и с дарителски SMS с кодова дума DMS KNIGINI на номер 17 777 за трите мобилни оператора.

Сдружение „Книгини“ е участник в проекта на Фондация BCause проект „Информиране, ангажиране, успех“ с финансовата подкрепа на фонд „Активни граждани България" (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар