*
Борба с вредителите

СЪСТОЯ СЕ ПРАЗНИКА НА ГОРАТА И ТУРИЗМА

|

В местността „Бела вода”, сред вековните буки на Стакевския балкан се състоя традиционният празник на гората и туризма. Гости на празника бяха: архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия, зам.-кметът на Община Белоградчик Антон Трифонов, протоиерей Рафаил, Цветан Михайлов - директор на ТП ДГС „Миджур” и ръководството на фирма „Рабиша турс”. Най малкият участник в празника, бе Изабела Деянова Георгиева от гр. Варна, само на 5 месеца, чиято майка Елена е от село Горен чифлик.
Празникът бе официално открит от кмета на селото Васко Чулин.
С приветствени слова към всички дошли да се полюбуват на приказния горски пейзаж и неповторимата природа се обърнаха архимандрит Антим и зам.-кметът Антон Трифонов. В своето слово зам.-кметът, каза: „Въпреки кризисните времена в които живеем ние нямаме право да прекъсваме нашите традиции. Убедени сме, че те трябва да се уважават и предават за поколенията. Ние сме сигурни и в това, че без приемственост между поколенията няма бъдеще. Знаем, че този празник е почти с половин вековна история и хората имат нужда от него. А нашето призвание е всичко, което правим да бъде в името на хората” Стана дума и за ролята и възможностите на Стакевския балкан за развитието на туризма.
Фирма „Рабиша-турс” взе активно участие в цялостната организация на празника. Благодарение на осигурения от тях народен оркестър от Костинброд настана масово веселие. Даже кръшните български хора, които се извиваха на горската поляна, спокойно можеха да участват в конкурса за най-дълго хоро.
Читалищата в селата Стакевци и Салаш със своите вокални групи за изворен фолклор също се погрижиха за приятното и весело прекарване на присъстващите.
Организаторите на празника са убедени, че той определено заслужава по-голяма посещаемост. Затова е нужно занапред той по-широко да се афишира и рекламира. Своето място в организацията трябва да намери и местното Туристическо дружество „Белоградчишки скали”, което да съдейства за участието в празника на активни туристи и любители на природата от областните центрове на Северо-Западна България. Не е удачно и провеждането на този празник и съборите в Чупренския балкан и село Гюргич да се провеждат на една и съща дата. Бе постигната принципна договореност от следващата година Празникът на гората и туризма в


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар