*
Борба с вредителите

СЪС СМЪРДЯЩИ КУБЧЕТА, ХВЪРЛЯНИ ОТ САМОЛЕТ, ЩЕ СЕ БОРЯТ С БЯС ПО ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

|
СЪС СМЪРДЯЩИ КУБЧЕТА, ХВЪРЛЯНИ ОТ САМОЛЕТ, ЩЕ СЕ БОРЯТ С БЯС ПО ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

Миришещи на мърша кубчета-ваксини ще хвърля от самолет Българската агенция по безопасност на храните. От утре стартира есенният етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници, съобщиха от Министерството на земеделието.
В операцията ще се включат 7 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 100 000 броя ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, част от Бургас (община Руен) и част от Благоевград (община Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич). Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.

Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното.

На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял драстично.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация.

График на ваксинацията:

Старт на кампанията – 06.11.2012 г., в последователността, посочена по-долу:
1. летище Лесново – 6 летателни дни (Югозападна България);
2. летище Ерден, област Монтана – 10 летателни дни (Северозападна България);
3. летище Калиманци, област Варна – 15 летателни дни (Североизточна и Централна България)
Възможни са промени в графика поради силната зависимост на мероприятието от атмосферните условия, съобщават от земеделското министерство./БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар