*
Борба с вредителите

САНИРАТ 11 СГРАДИ В КОЗЛОДУЙ

|
САНИРАТ 11 СГРАДИ В КОЗЛОДУЙ

С тържествена церемония на площад "Христо Ботев" в Козлодуй ще бъде поставено началото на санирането на единадесет обществени сгради. Церемонията ще бъде открита от кмета на община Козлодуй Румен Маноев в 14 часа. По покана на общината, в Козлодуй пристигат министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, зам.- министърът и председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на борда на директорите на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, главният изпълнителен директор на изпълнителя на проекта "Главболгарстрой" Калин Пешов.

Специално поздравление ще отправи министър Делян Добрев, който преди половин година при първото си посещение в Козлодуй се ангажира процедурите по старта на проекта да се задвижат, след като години наред документацията се прехвърляше между различни ведомства. На събитието ще присъства и изпълнителния директор на ДП РАО Дилян Петров, а преди години предприятието подпомогна процедурата по отпускането на средствата от Международен фонд "Козлодуй", които се равняват на 1.3 млн. евро. Сумата е за саниране на сгради в община Козлодуй и кметство Нови хан.

Междувременно кметът на община Козлодуй Румен Маноев съобщи, че още три сгради са одобрени за саниране в новата процедура, която бе открита през миналия декември за финансиране от международен фонд Козлодуй.


"Това, което успяхме да направим, макар че сроковете бяха доста кратки, е обследане на останалите сгради общинска собственост, които имат нужда от саниране. Внесохме шест предложения, но успяхме да получим финансиране на саниране на три сгради- ОДЗ "Радост", сградата на Общината, Центъра за възрастни с увреждания в Хърлец. За всички сгради има бюджет който е одобрен и мерки които трябва да се изпълнят"- каза Румен Маноев.

През 2008- ма година община Козлодуй кандидатства за финансиране пред фонда за саниране на 11 обществени сгради. Редица процедури се проведоха от тогава до момента, в който сега ще стартират официално дейностите. Сградата на градското читалище вече е подготвена за днешната церемония и за последващите строителни мероприятия. Тя е избрана неслучайно за символичен домакин на събитието- читалището е основано с указ на княз Батенберг, а през 1911- та година стотици жители се включват и събират средства за изграждане на сградата.

Дейностите по саниране на всички единадесет сгради, които трябва да приключат до края на лятото ще спестят над 30 % от разходите за топло и електроенергия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар