*

САМО ИНФАНТИЛИ МОГАТ ДА ПРЕДЛАГАТ ПСИХОТЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИ

|
САМО ИНФАНТИЛИ МОГАТ ДА ПРЕДЛАГАТ ПСИХОТЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИ

Петър Петров
Сега

Това е възможно най-шантавият начин за разправа с противниците. И е лъжа, че шофьорите и носещите оръжие минават през психопрегледРано или късно тази власт щеше да опре до психотестовете. След като си напазарува "независими" депутати чрез субсидии, след като се поразправи с политически и икономически противници чрез пускане на проверки и разследвания,

дойде ред и на психотемата като инструмент в политиката

Политиците на изборни длъжности да минават задължително на психотест, преди да започнат работa, поиска за сетен път шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. И натърти: "Идеята ми е за промяна в Избирателния кодекс и е съвсем сериозна". Прав беше да го каже ясно, защото досега никой не го приемаше на сериозно.

Психотестът според този красив ум трябва да бъде задължително изискване за кметове, общински съветници, народни представители и други политици, които се избират пряко. Неговите аргументи са, че в практиката си той се убедил, че "е абсолютно наложително тези хора да са психично здрави, защото властта опиянява". В обиколките си из България Велчев бил виждал кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи.

Още преди да влезе в политиката, Велчев наблюдавал реакции на хора от властта и си викал: "Тоя добре ли е?!".

Железният му аргумент за психотеста е следният: "Не виждам кой ще е против освен онзи, който се съмнява дали ще го издържи". Допълнителните са, че и за книжка за шофьор, и за разрешително за оръжие също искали психотест.

"Има логика в това. Човек когато отиде за шофьорска книжка или да носи оръжие, минава през различни тестове, включително и такива", приглася му и премиерът Борисов. И още: "Динамиката и натоварването е такова, че ние го плащаме със здраве. А здравето е дали сърце, дали инсулт, дали... На всеки може да му се случи. Повтарям, стресът е огромен, отговорността е огромна, напрежението е огромно. Всеки ден е фронт. Това със сигурност дава отражение".

Самият той се надявал да е нормален, но ако парламентът решал, Борисов веднага щял да се подложи на психотест. "Ако ме замерят след парламентарен контрол, когато, те в общи линии са такива - Мая Манолова и Нинова, 99 на сто от питанията са ми от тях, сигурно ще дам отклонение. Връх на психическата издръжливост представлява това ми отиване. Защото те не питат, за да получат отговори. Те питат, за да се покажат.

Те питат, за да ме изнервят и евентуално да сгреша

Въпросните господа наистина говорят сериозно и се готвят да си прокарат идеята. Затова сме длъжни да ги третираме по подобаващ начин.

Няма по-лесен начин да се отърват от три четвърти от политическите си противници. Както и да уязвяват най-силните сред тях.

И Велчев, и Борисов здраво лъжат. Няма психотестове за шофьорите и за хората, които носят оръжие. Още през 2003 г. бяха премахнати психотестовете за получаване на оръжие. Аргументите бяха, че няма нищо по-субективно и че са средище за чудовищна корупция. И бяха премахнати. Същото се отнася и до масовия случай с любителската категория за водачи. Специално при оръжието и при достъпа до секретна информация се иска бележка не от психолог, а от психиатър, но всеки, който е минавал през такова нещо, знае колко е формално.

На практика

през психотестове минават основно служителите на МВР,

и то по няколко пъти. Но се знае, че това изобщо не е никаква гаранция за тяхното душевно здраве. Само за последните две седмици имаше два случая на драстични психически отклонения на служители на МВР. В първия отговорен полицай опря пистолет - незаконен и със заглушител, в слепоочието на жена си и искаше да я гръмне. После друг служител на МВР за кратко взе за заложник жена и накрая се оказа, че иска да го закарат при мама и тате.

Настоящата власт, вероятно поради масовия си полицейски произход и опит, смята психотестовете за универсално средство. Опитаха се да го наложат в проекта за закон за детето. И първоначално бяха заложили, че всеки родител, за когото се получи сигнал, че посяга на детето си, ще отива на психотест. Освен това психолозите щяха да решават "дали децата ще останат при родителите си". Прави чест на представители на гилдията на психолозите, че заявиха, че вероятно става дума за недоразумение. Самите те отбелязаха, че в психологията е изключено да направиш характеристика само на базата на един тест.

Дори за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик имаше две експертизи с коренно различни заключения. Според едната е напълно нормален, според другата - луд. И у нас се случва при куп съдебни дела по обективни, субективни и корупционни причини. Психологията и психиатрията не са математика.

Затова е учудващо инфантилното усърдие на Красимир Велчев да лансира идеята за психотестовете си. Може би е време да се върне в реалността, в която управлението и политиката е борба на идеи и резултати. А не на психиатри и психолози. Ако вече не е късно, разбира се.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар