*
Борба с вредителите

САМО БОЙКО БОРИСОВ ЛИ ВЪЗПИРА ХАОСА

|
САМО БОЙКО БОРИСОВ ЛИ ВЪЗПИРА ХАОСА

В шок съм какво би станало, ако и Борисов като Господ реши да си почива в съботния ден? Какво утешение е, че той никога не почива
В края на третата година управление на ГЕРБ с ужас виждам, че куп министри и висши чиновници непрекъснато бъркат - и непрекъснато един единствен човек ги поправя и коригира в движение. Премиерът Бойко Борисов.

Изключително песимистично за цялостния ми възглед за качеството на властта е прозрението, че само Борисов е човекът, способен да поправи изкористени чиновници, да раздаде поуки, морални напътствия и да посочи хоризонта на една дузина и повече хора - грамотни, психично устойчиви, предполагам, и с достатъчно експертиза.

В тази си функция той е осъществил триединството на Лидер, Премиер и Съдник. Изводът обаче е, че под него е пълен хаос, като при сътворението на света. Небето, Земята и Водата не са обособени части. В шок съм какво би станало, ако и Борисов като Господ реши да си почива в съботния ден? Какво утешение е, че той никога не почива. Затова и рейтингът му от 51% (според НЦИОМ) си е напълно заслужен.

Премиерът разпореди на топчиновниците - министри, заместник-министри, шефове на агенции и на политически кабинети, да върнат взетите бонуси. Дали и за НАП и митниците става въпрос? Помня едни бонуси от по 30-40 000 лева, вземани от бившата шефка на НАП Мария Мургина за месец. Как върви ДМС-то при Красимир Стефанов - щото и той вземаше като заместник на Мургина. Законно.

Само преди няколко часа Виолета Николова, работливата бивша шефка на Агенцията по вписванията, даде да се разбере, че ги е похарчила. Но пък е бивша, следователно не е длъжна да се подчини на заповедта на премиера. Ами сега? Ще излезе, че уволнените са с най-голям кяр - хем си запазват ДМС-то, хем няколкото заплати при уволнение, абе изобщо дори Борисов не може да ги стигне.

В цялата тая работа искам да разбера - и аз като синия депутат Ваньо Шарков, за бонусите в системата на МВР. Преди ден в предаването на БНТ "Референдум" народният представител се позова на сайта на МВР, където пише, че до 30.09. 2011 г. в системата на министерството са раздадени 10 355 443 лева бонуси. Планирани за годината са 21 048 503 лева ДМС.

Тия пари от излишните щатове ли са, дето се сетиха да ги съкращават в началото на тази година? Това е един от тъпичките счетоводни трикове в агенциите и министерствата да се явят излишни пари за разпределяне. Затова и години наред МВР си пази мъртвите незаети щатове. Което не пречи да събира и дарения.

Цветан Цветанов си мълчи и не изяснява разминаването между справката за изпълнението на бюджета на МВР и собствените му твърдения за бонуси от 50 000 лева. Защото в противен случай ще трябва да се събират не някакви си неколкостотин хиляди лева ДМС, а над 11 милиона.

Лъже или какво Цветанов, казвайки, че никой не е вземал ДМС от екипа му. Нека премиерът да изясни проблема. На него му е по силите. Само за миг си представете, че над Цв.Цв. няма никой, само небе... Изпълнителната комисия на ГЕРБ не я броим. Тя е функция, не и инструмент.

Та по въпроса за бонусите. Разбира се, че не е нито законно, нито морално чиновниците да получават тези средства - България е най-бедната в ЕС, куп социални плащания се бавят и не се изплащат редовно на хората, по села и градчета има хиляди домакинства, които бяха без енергийни помощи в разгара на зимата. Наред с това няма класация, която да не констатира непрозрачността и корупцията на държавната администрация в България. Така че за какво се награждават чиновниците?

За да има бонуси, първо държавният бюджет трябва да се структурира на база на програмното финансиране, за което се приказва от времето на Милен Велчев. Отпускат се публични средства само срещу ясно заложени задачи и планирана работа, така и се проверява после какво е изработено. Справиш ли се - моля, заплата, свършиш ли повече - ето ти пари за свръхусилията.

Другото са лапачи край паничките. Преди време вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков нарече лапачи протестиращите железничари, зърнопроизводители и др. Лапачите са повече от паниците, изрепчи се той. Така е - защото паниците, както се оказа, властта ги държи за себе си. Включително и в Министерството на финансите.

Но и на тая работа има оправия. Дайте черпака и баката на Борисов.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар