*
Борба с вредителите

СЪМНЕНИЕ В СОЦИОЛОЗИТЕ, НЕДОВЕРИЕ В ЖУРНАЛИСТИТЕ

|
СЪМНЕНИЕ В СОЦИОЛОЗИТЕ, НЕДОВЕРИЕ В ЖУРНАЛИСТИТЕ

Gallup отбелязва, че липсата на доверие към масовите медии е предизвикателство за демокрацията

Капитал

Обама или Ромни? В деня, когато милиони американски избиратели се явиха пред урните, за да решат този спор, никой - дори социолозите - не знаеше отговора. В същото време и политици, и избиратели нямат много доверие на медиите, които ще бързат първи да обявят победителя.

Прогнозите са близо 120 милиона души да решат дали демократът Барак Обама да продължи да бъде президент на САЩ още четири години, или да отстъпи поста си на претендента Мит Ромни. Поне 31 млн. от тях вече гласуваха преди началото на изборния ден, краят на който бе в ранните сутрешни часове на сряда българско време.

Финалните прогнози на социологическите агенции потвърдиха, че разликата между двамата за привлечените гласове е минимална, че не знаят накъде ще отидат предпочитанията на независимите и колебаещите се и с всички възможни уговорки обявяваха предварително за победител по брой спечелени членове на изборната колегия ту Обама, ту Ромни.

Същото важи и за анкетите на вече гласувалите (т.нар. exit poll) и затова по повод очаквани съобщения в новините за победи на Мит Ромни в един или друг щат Стефани Кътър, зам.-ръководител на щаба на Обама, разпространи сред колегите си: "Предупреждавам ви, трябва да сме хладнокръвни през по-голямата част от деня."

Липсата на доверие в медиите в САЩ достигна нови високи нива тази година - 60% от американците казват, че имат малко или нямат доверие на масовите медии, че отразяват пълно, акуратно и честно събитията. Изследването на Gallup от 6-9 септември показва, че 2012 е годината с президентски избори, когато недоверието е най-голямо.

Това отразява тенденцията, според която негативните настроения нарастват с всяка кампания. Разликата между положителни и отрицателни мнения (20 пункта в полза на негативните) е най-високата, откакто Gallup започва редовно да задава този въпрос през 90-те години. Доверието в медиите е било много по-високо, а и повече от недоверието през годините преди 2004 г. През 70-те години то е достигало 72%.

Разочарованите - независими и републиканци

Тазгодишният спад в доверието е регистриран най-вече от страна на независимите и републиканците. Съответно 31% и 26% изразяват сравнително голямо доверие и това е рекордно ниско ниво, значително по-ниско от миналата година.

Независимите избиратели са много по-негативно настроени в сравнение с 2008 г., което показва че тази група от американското население, раздвоена в избора си между президента Барак Обама и републиканеца Мит Ромни, е недоволна от начина, по който медиите отразяват предизборната кампания.

Консервативните гласоподаватели по принцип имат най-ниско доверие в медиите, а демократите - най-високо. Това на независимите падна под средното през 2004 г. и продължава да намалява.

Американците по принцип следят политическите новини особено в години, когато има президентски избори. Така е и през 2012 г., но Gallup регистрира лек спад в сравнение с 2008 г. до 39% процента на хората, които твърдят, че внимателно следят новините.

Пристрастни медии

Положителното медийно отразяване на кампанията на президента е било повече от това на републиканеца Мит Ромни преди първия дебат. След него обаче тенденцията се обръща, посочва Pew Research Center. 20% от материалите за Ромни са били позитивни, 30% - негативни, и 50 - смесени, като дяловете за Обама са били съответно 13, 36 и 50 на сто. Най-забележителната разлика в медийното отразяване в сравнение с 2008 г. се открива в кабелните телевизии и вестниците. Идеологическите различия в отразяването през 2012 г. са били още по-ясно изразени.

Експертите посочват, че традиционно продемократичният телевизионен канал MSNBC e бил по-негативно настроен към Ромни, отколкото консервативият Fox News към Обама. Освен това в печатните издания отразяването на президента Обама от 45% положително през 2008 г. е станало 70% смесено през 2012 г.

Gallup отбелязва, че високото недоверие в медиите представлява предизвикателство за демокрацията и създаването на силно ангажирано гражданско общество. Медиите със сигурност трябва да направят повече, за да си спечелят доверието на американците, които гледат на тях като на пристрастни източници на информация. Освен това немасовите медии имат възможността да се превърнат в източници, на които населението на САЩ се доверява.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар