*
Борба с вредителите

СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Въпреки че МВР твърди, че е разкрило отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник, противоречията и неяснотите около случая продължават да се множат, отбелязва “Сега”. А несръчният опит на премиера Борисов да оправдае скандалното си поведение, когато поиска извинение от почернените родители и с усмивка похвали кучето, открило трупа, още повече разгневи социалните мрежи. Основната артилерия на МВР вчера бяха психолозите от ведомствения му институт, които се позоваваха главно на данни от детектора на лъжата. Полицията не посмя да представи никакви доказателства за лансираната версия как и защо е извършено престъплението. А вътрешният министър Цветан Цветанов, който обикновено е словоохотлив по такива случаи, се скри. Мирослава Николова, на 17 г., от Перник, изчезва на връщане от тренировка вечерта на 7 ноември 2011 г. Официално съобщение на МВР нямаше, медиите научиха от сестра й Елеонора, която от самото начало поддържаше версията, че Мирослава е отвлечена с цел откуп. Шефът на Института по психология Неделчо Стойчев и психологът Светослав Петков подкрепиха основната теория на Борисов, че похитителите са били близки на жертвата. Затова тя не чувствала заплаха за живота си и приемала отвличането едва ли не като игра. За пример Стойчев даде спокойния почерк, с който момичето е написало писмо за отвличането си под давление на похитителите. Според експертизата това показвало, че тя е "в добро емоционално състояние".

Похитителят на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев-Чочо (36 г.), се е застрелял пред петима антимафиоти от ГДБОП и окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, научил “Труд”. Сред злополучните спецполицаи бил и шефът на антитерора Валентин Цоновски, спечелил приза “Полицай на годината” през 2010 г. По време на самоубйството в дома на похитителя на ул. “Тунджа” в Перник били още двама следователи, както и поемни лица. Чочо се е гръмнал с пистолета на един от полицаите, съобщи Медиапул вчера, цитирайки източници от МВР. От пресцентъра заявиха, че не коментират. Телефоните на полицейските шефове се оказаха изключени в следобедните часове. Версията беше отречена задочно само от психолозите на МВР, допълва вестникът.

“В нормалните държави за случаи, към които обществото е особено чувствително, има нормални наказания. А не нелепи медийни изяви и закъснели извинения за изтървани думи. И се започва от “главата”, откъдето се вмирисва работата. Причината е елементарна. Ако премиерът не поиска отговорност, ще го направи улицата. Достатъчно е да си спомним Жан Виденов. Който игра хоро в Копривщица в деня, в който 14 войничета изгоряха като факли в камион на Околовръстното. Или вътрешния му министър Любомир Начев, купонясващ в манекенска компания точно когато бяха убити трима полицаи в “Люлин”. Не беше толкова отдавна, за да не помним на кое точно тъмно кучешко място в историята ги прати недомислието им. Апропо - докато играеше хорото, Виденов също не знаеше, че има убити войници. Както и Борисов не е бил информиран 2 часа, че заподозреният се е гръмнал пред очите на полицията. И то на антимафиоти, отличени като полицаи на годината”, коментира Мила Аврамова в “Труд”.

Вицепрезидентът Ангел Марин ще върне ордена си "Стара планина", съобщава “Стандарт”. Държавното отличие стана повод за остър сблъсък между премиера Бойко Борисов, президента Георги Първанов и Марин. В кулоарите на парламента министър-председателят заяви, че вицепрезидентът не е трябвало да получи отличието, защото е помилвал много престъпници. "Хората се радват на ордени, кучето - на месо. Това съм казал, нещо пак ли съм сгрешил", заяви пред журналисти Борисов. "Считам, че е абсолютно неправилно президентът Първанов да даде орден на заместника си. Все едно аз да наградя Дянков с орден на правителството за добре свършена работа. Някак си не ни отива, както и в случая не отива на Първанов да награди заместника си", каза премиерът и от парламентарната трибуна. Думите му предизвикаха остра реакция на Президентството. Марин определи изказването на Борисов като "словоблудство" и заяви, че ще върне ордена и указа на награждаването му на премиера. Би го приел от по-достоен министър-председател.

Полицаи гониха прокурор из центъра на Шумен и го задържаха с подкуп от 21 хиляди лева, разказва “Труд”. Зрелищното преследване се разигра в петък около 11 ч на паркинга пред библиотеката “Стилиян Чилингиров”. Малко преди ареста районният прокурор Румен Пенев взел парите, за да повлияе на свой колега магистрат за прекратяване на наказателна преписка.

Шумно арестуваните за организация на убийството на прокурора от ВКП Олег Янев Любомир Илиев-Къдравия и братята Георги и Васил Горанови се оказаха с грешни обвинения, разкрива “Сега”. Софийският градски съд реши, че срещу двамата братя няма достатъчно доказателства, и ги пусна на свобода. В ареста бе оставен само Илиев. От определението стана ясно, че разследващите неправилно са привлекли към наказателна отговорност тримата, тъй като вместо да ги обвинят в организирана престъпна група, ги сочат като съучастници в подготовката на убийствата. Освен за организиране на убийството на Янев тримата бяха обвинени, че са опитали да организират покушенията на Христо Върбанов-Ицо Папата и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев.

Притиснати от кризата, безработните българи вече не подбират много работата си. Но и офертите на пазара на труда са на минимума. Това показва последната статистика на Агенцията по заетостта за декември, четем в “Сега”. Незаетите работни места в края на 2011 г. на първичния пазар са само 2509 - с 1367 по-малко от ноември. На първичния пазар са обявени 5430 позиции през месеца. 3300 от тях са в частния сектор, докато месец по-рано са били 4770. На практика програмите по заетост и схемите по ОП "Развитие на човешките ресурси" дават работа на повече хора - по тях са заявени 3756 работни места. В същото време обаче новорегистрираните безработни са 7 пъти повече - 40 175 души.

“Правителството трябва да прави повече. Да погледне на следващата и по - следващата година като на трудно време, но и като на време, в което могат да се вземат важни, трудни решения. По време на криза невъзможното става възможно”, казва Кристалина Георгиева в интервю за “Труд”. “България трябва да защитава националния си интерес. За нас ниските данъци са важни, защото администрацията ни е тромава, пътищата ни не са много добри, работната ръка е по-евтина, но е необразована и изостава по производителност. Надявам се да дойде такъв момент, когато да не ни се налага да имаме ниски данъци. По-високи данъци значат повече пари в бюджета, повече пари за образование, за наука. Вместо да стискаме ниските данъци, трябва да се насочим към тези реформи, които ще ги направят относително по-маловажни”, обяснява еврокомисарят.

26 граждански организации са успели да източат близо 11 млн. лв. от бюджета през 2010 г., без да е ясно дали средствата са били ефективно изразходвани, пише от “Монитор”. Данните лъснаха по време на дискусия в МС, посветена на финансирането на НПО от държавата. Тя бе инициирана от министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Моделът, по който държавата финансира неправителствените организации, категорично трябва да се промени. Средствата трябва да се предоставят след конкурс, а не като директна субсидия, категоричен е той. Около тази теза се обединиха и представителите на неправителствения сектор.

Софийският градски съд призна за виновен вчера бившия шеф на „Софийски имоти” Тошко Добрев и му даде 4 години затвор, научаваме още от “Монитор”. Процесът се водеше за безстопанственост и неизгодни сделки, като делото е едно от седемте за злоупотреби в общинското дружество. Освен четирите години затвор Добрев бе наказан и със 7-годишна забрана да заема обществени длъжности. Присъдата беше по обвинение за две неизгодни сделки, сключени с одобрението на Добрев през 1999 и 2000 година. Общата щета за „Софийски имоти” от това била за над 365 хил. лева.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар