*
Борба с вредителите

СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Покупката на нови и втора ръка автомобили, придобиването на имоти и земи и на дялове в дружества - това най-често пропускат да впишат в имотните си декларации хората на публични длъжности, съобщава “Сега”. Вчера Сметната палата обяви списъка с имената на представителите във властта с несъответствия в декларациите за 2010 г. Данните ще бъдат изпратени в Националната агенция по приходите и ДАНС за допълнителна проверка. Към 31 март м.г. одиторите са установили разминаване при 167 души от общо 6533. Сред тях липсват министри и зам.-министри. В по-голямата си част несъответствията са при представителите на съдебната система, но те са и най-многобройната група, която трябва да декларира имуществото си. Местната власт е втора в класацията, а при депутатите нередовни са едва седем души. Така например народният представител от ГЕРБ Антоний Йорданов е пропуснал да опише, че е придобил употребяван джип "Тойота Ланд Крузър". Той обяснил: "Това е високопроходим ловен джип, който държа в гората, и понеже не го карам често, съм забравил да го впиша в декларацията." От магистратите бившият зам.-министър Жанета Петрова не е декларирала, че съпругът й е придобил дялове в дружество "Мареа" ООД, гр. София. Членът на ВСС Георги Шопов е пропуснал да отбележи, че съпругата му се е сдобила с 279 броя акции в дружества в чужбина. Подобен е и случаят на прокурорката от Дупница Даниела Гюрова, която е спестила 189 акции на съпруга си, също в чужди дружества.

Депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова е “забравила” да декларира пред Сметната палата, че съпругът притежава автомобил “Ягуар”, допълва “Труд”. Дариткова е зам.-председателка на комисията по здравеопазване. Тя е сестра на съпругата на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Преди да стане народен избраник от управляващата партия, е била семеен лекар в Смолян. Забравената в декларацията кола - “Ягуар XJ40”, вече не се произвежда и не се продава. Този модел е бил на пазара между 1986 и 1994 г.

Правителството на ГЕРБ е на път да направи поредния реверанс към "ЛУКойл Нефтохим" като върне лиценза на предприятието и даде нова отсрочка за монтирането на нивомерите на пристанище "Росенец", отбелязва “Сега”. Рафинерията ще мине съвсем между капките, защото няма да има и глоба за закъснялото поставяне на уредите. За да даде шанс на петролната компания, кабинетът дори е променил наредба 3 от Закона за акцизите и данъчните складове, която ще бъде обнародвана в Държавен вестник до дни. Накратко там е разписано, че обекти със стратегическо значение, какъвто е и "Росенец", ще ползват уредите на корабите и танкерите, като ще свалят данните за горивото от тях при входа и изхода на пристанището. Това ще се случва, докато се монтират нивомери на съоръженията на входа и изхода на пристанището. Според директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов този процес може да се точи още година. Докато "ЛУКойл Нефтохим" се радва на комфорт, това едва ли може да се каже за малките бензиностанции, които трябва да се оборудват с нивомери до края на март. Те поискаха отсрочка, тъй като това ще доведе до големи разходи, но финансовият министър Симеон Дянков отсече, че промяна в сроковете няма да има, припомня изданието.

България е трета в Европейския съюз по спад на продажбите на дребно през ноември 2011 г., информира “Труд”. На годишна база понижението е от 5,3%, показват данни на статистическото бюро Евростат. Преди нас са само Португалия и Испания, където е регистрирано годишно понижение на продажбите на дребно съответно с 9,2% и 7%. Най-голям ръст в продажбите през този период е измерен в Литва (14,1%), Латвия (7,6%) и Естония (3,9%), сочат още данните на Евростат.

43 917 души са заплашени от глоба заради изтекла валидност на личните документи, научаваме от "Сега". Санкцията за тях може да бъде между 20 и 150 лв. В началото на декември м.г. от вътрешното ведомство съобщиха, че се очаква валидността на около 150 хил. лични карти да изтече до края на 2011 г. Според справка от вчера само в работните дни между коледните и новогодишните празници в паспортните служби са постъпили около 50 хил. заявления за нови документи. Така бройката на хората, които все още не са подали заявления, е паднала на около 58 хил. души. Те все още не са в нарушение, тъй като могат да заявят новите си лични документи в едномесечен срок след изтичането на срока на старите.191 327 пък е броят на личните документи, чиято валидност ще изтече до края на месеца.

Партия “Другата България” внесе иск за 240 лв. срещу парламента в Софийския административен съд, четем в “Труд”. От организацията на българските емигранти твърдят, че има несъответствие между българските закони и Лисабонския договор, в резултат на което европейските граждани и българите с двойно глажданство са лишени от пасивно избирателно право. Например президент, кметове и депутати могат да са само български граждани, които нямат друго поданство. “По силата на Лисабонския договор ние всички сме с двойно гражданство, защото имаме и европейско”, казва лидерът на “Другата България” Божидар Томалевски. От партията напомнят, че за да гласуват, българите в чужбина трябва да подадат заявления, които са основание за откриване на избирателна секция. “Избирателното право не се свежда до брой избиратели за откриване на секция” , възмущава се Божидар Томалевски.

Пивоварната "Леденика и ММ" и имоти за 6 млн. лв. на покойния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, ще бъдат разпродадени за покриването на дълговете на бизнесмена, разкрива “24 часа”. От съобщение в Търговския регистър става ясно, че пивоварната е заложена срещу кредит в СИБАНК и тя е пристъпила към усвояване на залога. От банката отказаха да съобщят какъв е дългът. Заложени са машините на пивоварната и марките бира "Леденика" и ММ. Имоти за 6 млн. лева пък е запорирал съдия-изпълнител в Русе. Сред тях са хотел "Дунав плаза" и бившата резиденция на Тодор Живков "Липник" край града. Причината за запора е заведено дело от Банка ДСК срещу "Хотел мениджмънт", чието притежание са имотите. Собственик на фирмата бе Михаил Михов, чието име бе замесено в подслушани разговори на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов.

От 50 до 500 лева ще отнасят столичани, които паркират в междублоковите пространства и земите около жилищните кооперации, е водещата новина за “Монитор”. Санкциите обаче могат да се налагат само на хората от входа, който като етажна собственост е поискал от общината терените да им бъдат предоставени за ползване. Такава възможност е предвидена в нова наредба, която ще бъде разгледана от общинския съвет по предложение на главния архитект Петър Диков. Глоби от същия размер ще се налагат и на хората от входа, които са получили, а не поддържат терена до кооперацията.

Банско мина по цени дори алпийските курорти, посочва “Стандарт”. Вестникът се позовава на впечатления на група запалени скиори начело с инструктора им Радостина Иванова, които от 5 г. карат по българските писти. "Тази година обаче цените ни впечатлиха повече от влековете", коментира Иванова. Вчера тя и групата й се върнаха от 7-дневна екскурзия в австрийския курорт Заалбах. За пътуването, нощувките, ски картите, закуски и вечери всеки от групата е броил по 430 евро. "Малко повече ни струваше почивката в Банско за 5 дни, като пътят бе за наша сметка, а пистите са 3 пъти по-къси", коментира Иванова. Тя запазила част от касовите бележки от австрийския курорт, според които половин литър бира в заведение до пистата струва 1,20 евро. Чаят се продава срещу 80 евроцента, а пържените картофи струват 3 евро за 300 грама. За сравнение безалкохолните напитки в заведение в местността Шилигарника на Банско започват от 3 лева за бутилки от половин литър. Натурален сок от 330 милилитра е на същата цена, а енергийните напитки са по 8 лева. Студеният чай, нескафе, капучино вървят по 5 лева. Най-обикновен билков чай пък е 2 лева, а топлият шоколад се продава срещу 6 лева. Бирата върви между 5 и 9 лева.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар