*
Борба с вредителите

С ПРАЗНИЧНИ КОНЦЕРТИ ОБЛАСТ МОНТАНА ОТБЕЛЯЗА СЕДМИЦАТА „ЕВРОПА-БЪЛГАРИЯ”

|
С ПРАЗНИЧНИ КОНЦЕРТИ ОБЛАСТ МОНТАНА ОТБЕЛЯЗА СЕДМИЦАТА „ЕВРОПА-БЪЛГАРИЯ”

Област Монтана се включи с мероприятия по повод седмица "Европа - България" за отбелязване на 5-та годишнина от членството на страната ни в Европейския съюз, която се проведе от 1 до 7 декември 2012 година и се координира от администрацията на Министерски съвет.Инициативата е в рамките на Работната програма за 2012 година на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз. Кампанията се реализира съвместно със Съюза на народните читалища и Областните администрации, и се координира от администрацията на Министерски съвет. Седем читалища от седем общини в област Монтана се включиха с концертни програми на самодейните колективи, с. Копиловци, гр. Вършец, с. Замфирово, с. Смоляновци, с. Сталийска махала, гр. Чипровци и с. Златия. Прожектиран беше тематичен документален филм за добрите практики на Европейската комисия, в полза на гражданите от дърважите членки на ЕС, и филм за България и Европа и какво означава да си добър европеец и български патриот. Поводът е конкретен - през юни месец 2013 г. се навършват 150 години от рождението на прочутия български учен проф. Иван Шишманов – славист, литератор, министър, посланик, приятел на Вазов. Малко известен е фактът, че през 1926 година той активно участва в създаването на Паневропейския съюз – предшественик на Европейския съюз, на който България е член вече пета година. Така той открива Обединена Европа още преди началото.
„През последните четири години България доби опит в усвояването на европейските средства, което е видимо не само за страната, но и за област Монтана – магистрали, ремонтирани пътища, обновени центрове в населените места, ремонтирани детски градини и училища. Сега, когато имам възможността да присъствам на вечерите, посветени на седмицата”Европа-България” и 5-годишнината от членството на страната ни в ЕС, смело мога да кажа, че и ние сме дали нещо на Европа и на Света, а именно нашия фолклор, с неговата уникална самобитност и идентичност. Видовете изкуството, което създават нашите читалищни самодейци с много труд и упоритост, само по себе си говори, че сме културна нация, която създава таланти и не един път сме го доказвали не само на родните сцени, но и на световните подиуми”, това заяви пред присъстващите в пълните читалищни салони областният управител г-н Ивайло Петров. Сред присъстващите в читалищата бяха също народните представители от 12-ти многомандатен избирателен район г-н Златко Тодоров и г-н Петър Якимов, зам. областният управител Нина Петкова, гл. секретар на Областна администрация Монтана г-н Иван Тодоров, кметове на общини, общински съветници, председатели на общинските съвети и кметовете на населените места.
Празничните концерти, посветени на седмицата „Европа-България” се превърнаха в истински празник за гражданите на област Монтана.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар