*
Борба с вредителите

С ПОКЛОНЕНИЕ В М. „РАШОВ ДОЛ“ КРАЙ ЛЮТИБРОД И ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ТЪРЖЕСТВО В ЗВЕРИНО ЗАВЪРШИХА БОТЕВИТЕ ДНИ В ОБЩИНА МЕЗДРА

|

Десетки жители и гости на Лютиброд се събраха на 2 юни вечерта на площада при моста на река Искър в мездренското село, за да почетат паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Организатори на честването бяха Кметство Лютиброд и НЧ „Колката“. Приветствия към присъстващите отправиха кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Тематична музикална и фолклорна програма изнесоха Женският народен хор при НЧ „Колката“ с ръководител Кръстю Стефанов, Вокална група „Детски свят“ към Център за развитие за личностно развитие (ЦПЛР) - Мездра с ръководител Анета Петкова и Средношколският танцов състав към градското НЧ „Просвета-1925“ с ръководител Владислав Петров. На сцената се изявиха също соловите изпълнителки Елена Митова от ЦПЛР и Сиана Стоянова от Злидол, както и рецитаторката Кръстинка Караджова от Лютиброд.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, положили костите си пред олтара на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютиброждани, загинали в Балканската война 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г. Венци на признателност пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на Община Мездра и на Кметство Лютиброд. Ботевата вечер завърши с тържествена заря-проверка.

На други ден, 3 юни, в историческата местност „Рашов дол“ се състоя поклонение в памет на Ботевите четници, загинали на това място на 21 май (2 юни н. ст.) 1876 г. в неравно сражение с редовния турски аскер, башибозук и черкези. Тази година възпоменателната проява събра повече от 200 родолюбци от различни краища на страната.

Най-възрастният поклонник беше 79-годишният мездренин Борислав Леонкев-Бочи, а сред най-невръстните бяха Мария Илиева, на 2,4 г., и Едуард Игнатиев, който след един месец ще навърши 3 години. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на общината Нели Минева и почетният гражданин на Мездра Евгени Кучков.

Поетичен рецитал под наслов „Думи за Ботев“ изнесе Група за художествено слово към ЦПЛР с ръководител Лилия Христова, а Женският народен хор от НЧ „Колката“ изпълни патриотични песни.

Заупокойна молитва за загиналите преди 147 години в „Рашов дол“ Ботеви четници Георги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо и две овчарчета от Лютиброд - Герго Кьопчев и Петко Цоловски, отслужи отец Аспарух Аспарухов. На почетна стража застанаха младите „гвардейци“ Денислав Димитров и Пламен Петков, ученици в СУ „Иван Вазов“ - Мездра.

Състоя се и традиционната възстановка на последното сражение на Ботевите четници с турците, предвождани от Джамбулет бей, в подножието на Врачанския Балкан. Накрая всички се снимаха за спомен пред възстановената кошара на баба Мария Цоловска, в околностите на която през бунтовната пролет на 1876-та погиват 12-те мъченици за българската свобода. 

Ботевите дни 2023 в община Мездра завършиха на 4 юни вечерта с възпоменателно тържество в Зверино, организирано от местното кметство и НЧ „Факел-1926“.

По традиция поклонението се състоя пред паметния знак, увековечил преминаването през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. на група Ботеви четници, начело с военния командир Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. През 1970 г. тук е поставен гранитен паметен знак, изработен от врачанския скулптор Цено Ценов.

Поетичен рецитал, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, изнесоха възпитаници на ДГ „Звездичка“ и ученици от СУ „Св. Климент Охридски“. Молебен отслужи енорийският свещеник отец Антон Петков, а слова произнесоха кметът на с. Зверино Стоян Петров и кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Честването завърши с поднасяне на венци и цветя и с тържествена заря.

Снимки: Павел Петров/ Община Мездра и Стиляна Стоянова/ НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар