*
Борба с вредителите

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЦАРСТВОТО НА НОМЕНКЛАТУРАТА НА БКП

|

автор: frognews.bg
Шарш: Тони Ганчев
Когато човек чете биографиите на политиците на прехода, едно нещо веднага прави впечатление – пълна липса или много съкратена информация какви са били, с какво са се занимавали и от какви семейства произхождат преди 10 ноември 1989 г..
Нека веднага уточня – често интереса към тези факти се възприема от част от публиката като нещо нередно, като недопустимо и се заклеймява усърдно. Горките, те не се сещат, че там се крият причините за много от днешните им неблагополучия. Но, както се казва, няма да се опитваме да вкарваме българчетата с желязна ръка в царството на щастието. Но пък и няма да се поддадем на диктатурата на посредствеността. Драги българчета, изследването на биографиите на публичните личности е много модерна, изключително добре развита научна област в свободния свят. Дори в Русия има много авторитетна школа по елитология. Тук, в никога немодернизирана България част от сънародниците предпочитат да останат на нивото на Вазовите „Чичовци”, докато разсъждават „Живо нещо ли е месечината и може ли да падне връз нас”?! А сега по темата – тексът, който четете е първата част от изследване по темата кой е президентът Росен Плевнелиев, в каква среда се е формирал преди 10 ноември, кои са неговите родители и какви позиции са заемали в номенклатурата на БКП, какви фактори са повлияли на ценностното изграждане на днешния ни президент и като резултат от всичко това-какви решения взема и каква политика провежда днес.

Както и защо назначи за съветници ортодоксални комунисти, комсомолски и партийни функционери, вкл. и дипломати със зависимости към ДС. За това последното във втората част на изследването. След като няколко дни проучвах архивите на партийната и комсомолска организации в ДА-Благоевград вече съм напълно убеден, че днешният ни президент е израснал в номенклатурно семейство, в семейство, където комунистическата идеология и верността към марксистко-ленинската утопия са били основания да се получават привилегии и да се ползват за правенето на кариера. Какви са фактите? Семейство Плевнелиеви идва от Гоце Делчев в Благоевград през 1974 г. И двамата родители на днешния президент са учители-майката по математика, бащата-по български език и литература. Още на следващата година, 1975 г., бащата Асен Спасов Плевнелиев се появява в документи на Окръжния комитет на БКП-Благоевград като инструктор към ОК на БКП-Благоевград:

„Разпределение на членовете на групата докладчици към ОК на БКП за участие с доклади и беседи, посветени на 30-годишнината от победата над фашистка Германия на събрания и срещи с трудовите колективи в окръга” ( ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 10, архивна единица 25, лист 135). Според този документ Асен Плевнелиев е изпратен да промива главите на помаците в село Осиково, хора които той много добре познава, има влияние и източници сред тях и заради които е преместен от Гоце Делчев в Благоевград. Здравият гръб, който го подпира в израстването в йерархията на БКП е секретарят по идеологическите въпроси в Окръжния комитет на БКП-Благоевград. Борис Аврамов се казва този човек и е негов земляк от Гоце Делчев, където е бил секретар на Градския комитет на БКП, лично е ръководил преименуването на помаците през март 1973 г. в село Корница, както и смазването на протестите там, в резултат на които са загинали няколко човека, десетки са ранени, девет души са пратени в затвора, а десетки са изселени.Та този човек, Борис Аврамов, е ракетата-носител в партийната кариера на бащата на Росен Плевнелиев, който идвайки в Благоевград веднага изтегля и Асен Плевнелиев там. Четем протокол № 3 от заседание на Бюрото на Окръжния комитет на БКП-Благоевград, проведено на 5 март 1975 г. (ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 24, архивна единица 26, лист 64). В този документ е описан състава на Окръжния съвет за наука и образование при ОК на БКП – Благоевград. Там виждаме, че шеф на” забележете, идеологическата комисия по партийно-организационната работа на ППО (първичните-партийни организации) и идейно-политическата работа в училищата е другарят Асен Плевнелиев. За всички онези, които са забравили какви са били профила и задачите на тези високопоставани и с много власт номенклатурчици ще припомня-те решаваха съдбите на онези българи, които бяха в техния ресор и регион!Бащата на Росен Плевнелиев е вземал решения свързани с назначенията в своя сектор, давал е характеристики на хората, които е трябвало или не е трябвало да бъдат назначени, обосновавал е поставянето или снемането на всеки, който е работел в сферата на основното и средно образование в окръга тогава, участвал е в изработването на перспективни планове за идеологическата работа в окръга. Най-вече това последното. От какви позиции го е правел ли? Ето от какви: „Беше проучен нашия и съветски положителен опит в планерането на идеологическата работа, както и този на най-добрите комитети и ППО в окръга. Не основата на него отдел „ПА” (Пропаганда и агитация, бел. моя) на ОК на БКП разработи свои съображения за планерането на идеологогическата работа за 1977 година. Уточниха се видовете планове за идеологическата работа, основното им съдържание, съобразно изискванията произтичащи от Единадесетия партиен конгрес, Февруарския (1974 г.) и Юлския (1976 г.) пленум на ЦК на БКП и решенията на пленумите на ОК на БКП и неговото бюро, формите за координация и контрол” ( ДА-Благоевград, Фонд 2Б, Опис 11, архивна единица 36, лист 108).


А сега внимание-в Държавния архив в Благоевград попаднах на документ (докладна записка) от 1977 г., който доказва, че Асен Плевнелиев по това време вече е сред висшата номенклатура в окръга, тъй като, както се вижда от документа, завежда сектор „Образование” към отдел „Наука и образование” в Окръжния комитет на БКП-Благоевград! А след това сатав завеждащ сектор „Изкуство и култура” към ОК на БКП-Благоевград.
Поради заемането на тези позиции в партийната йерархия, Асен Плевнелиев е бил сред най-високопоставената номенклатура на самия отдел „Пропаганда и агитация” на Окръжния комитет на БКП-Благоевград:

”В съответствие с номенклатурата на ЦК на БКП, утвърдена с протокол № 573 от 10.XII.1974 г...., Бюрото на ОК на БКП-Благоевград утвърждава следната номенклатура на кадрите, които да се водят на отчет в Окръжния комитет на Българската комунистическа партия

Кадри на отчет в Бюрото на ОК на БКП

А. От партийните комитети


1. Членовете и кандидат-членовети на ОК на БКП

2. Завеждащ отдели, сектори, организатори, инструктори и други сътрудници на ОК на БКП, приравнени към тях”.Бащата на Росен Плевнелиев умира рано, в средата на 80-те. Казват, че бил добър човек. От един момент нататък всички сме добри. Изследването ми продължи с търсене на доказателства за разпространяваната информация, че майката на Росен Плевнелиев, Славка Плевнелиева също била партиен секретар-в Математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов”. Истината е следната-архивите на партийната организация на МГ „Сергей Корольов” в Благоевград не са съхранени. След къртовско ровене по останалите архиви на ГК и ОК на БКП-Благоевград, почти когато бях загубил надежда, случайно ми попадна документ със заглавие „Докладна записка от педагогическото, партийното и профсъюзно ръководство на Математическа гимнация „Акад. Сергей Корольов”, Бл-д, ОТНОСНО: по-нататъшното развитие и укрепване на Математическата гимназия-Благооевград”. Документът е със дата 25 януари 1978 г. и е подписан от директора на гимназията Т.Чимев, от партийния секретар Бл. Ангелов и председателя на СБУ (Синдиката на българските учители, бел. моя) – Сл. Плевнелиева.


Колкото до многократно завъртяното от доста хора твърдение, че сегашният президент Росен Плевнелиев е бил „щатен комсомолски секретар”-то не се потвърди, защото никъде сред списъците на хората, заемали щатните длъжности в ОбК и ОК на ДКМС-Благоевград не видях името на сегашния президент. Не намерих доказателства Росен Плевнелиев да е бил изобщо комсомолски секретар на УК на ДКМС в математическата гимназия-такива са били Вяра Виделова през 1981/82 г. и Димитър Димитров през 1983/84 г., на които внимателно прочетох характеристиките и запазените документи в архивите на ОбК и ОК на ДКМС-Благоевград. Твърдението за „щатния комсомолски секретар Плевнелиев” беше пуснато с леката ръка на един юрист (предполага се, че юристите трябва да работят с доказателства и факти, а не с клюки, недоказани твърдения и предположения), кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов в сутрешното предаване на БНТ на 9 септември 2011 г. Същият Семов, който е син на един от най-близките хора на диктатора Тодор Живков-Марко Семов. Впрочем казах ли, че ме интересува истината, само истината, цялата истина. И никакви Семовци! Много лъжат.
Антон Тодоров
ОЧАКВАЙТЕ:
Във втората част на този материал очаквайте разкрития за екипа на президента Росен Плевнелиев, кои са новите обитатели на „Дондуков” 2, какво ги свързва с БКП, разузнаването и идеологията на социализма.

Документите са от личния архив на автора.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар