*
Борба с вредителите

РОМИ ЧАКАТ ДА ИМ ДОНЕСАТ КЮФТЕТА, ЗА ДА ГЛАСУВАТ

|
РОМИ ЧАКАТ ДА ИМ ДОНЕСАТ КЮФТЕТА, ЗА ДА ГЛАСУВАТ

Масов бойкот на референдума се наблюдава в ромските махали в Пазарджик, Пловдив и най-вече в по-отдалечените села. Постъпиха информации, че в пловдивската “Шекер махала” до 13 часа не е имало нито един гласувал, а в “Столипиново” са пуснали глас около 1% от избирателите.
Причината е, че от всички медийни обяснения за ползите от допитването масово ромите си извадили извода, че ако гласуват, ще им вдигнат тока. "А ние сега не плащаме, щото сме безработни, а сега ще ни искат пари!", заяви чистосърдечно майката на 5 деца Стоянка Васева от пазарджишкия квартал Изток.

Тя и нейните семейни, както и комшиите не разбрали дали нещо за Европа искат да се гласува, или ще правят нови електромери. Същото е положението и в ромските махали на селата край река Марица, както и в по-близкото Черногорово. Там пред БНТ ромите масово заявиха, че няма да гласуват за нищо, докато не им донесат кюфтета. Трудно тръгна вотът и в повечето секции в Пазарджишко, като гласувалите до 10 часа по непотвърдени данни са по малко от 5 процента от имащите право на глас.

По традиция обаче вотът в ромските махали се оживява към края на изборния ден, когато след пазарлъци мизата за гласуване се вдига. Тогава пред изборните секции се извиват опашки и дори стават екшъни./БЛИЦ * * * Имало е договорка между ромските лидери да вземат от определени политически партии най-малко по 20 лева на глас. Това съобщи А.Д., източник на БЛИЦ. През целия ден мургави бабаити са очаквали оферти, но не получили такива. Липсвали и обичайните почерпки. Поради тази причина ромите обявиха бойкот и отказаха да гласуват.
"Тези избори са незначителни за нас, защото и без това токът е много скъп и ние не го плащаме. А след като няма далавера, нямаме интерес", заявиха пред БЛИЦ роми, които цял ден се шляеха из гетото, но не влязоха да гласуват по секциите.

Най-ниска избирателна активност в Пловдив е отбелязана в ромските квартали - около 9%. В някои от секциите има по 7-8 гласували, а в други - няма нито един подаден глас.

Обикновено избирателнара активност на мургавите се засилва в края на изборния ден. Сега обаче не се белижи ръст на такава заради липсата на оферти от страна на политици.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар