*
Борба с вредителите

РИОСВ - ВРАЦА НОМИНИРА “ДЪРВО С КОРЕН”

|
РИОСВ - ВРАЦА НОМИНИРА “ДЪРВО С КОРЕН”

Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца се включи в конкурса “Дърво с корен 2011”, организиран от фондация “ЕкоОбщност”.
Номинацията от страна на екоинспекцията е за първото “осиновено” дърво във Врачанско. Видът е летен (обикновен) дъб, находящ се в местността “Кръста”, в землището на с. Челопек.
Дървото е обявено за природна забележителност през 1983 г. със Заповед №1254/ 22.12.1983 г. на председателя на Комитета за опазване на природната среда при Министерския съвет (настоящо Министерство на околната среда и водите). Към момента на обявяване дървото е с височина 12 м, обиколка 210 см и възраст 200 г.
В момента дървото е под закрилата на Закона за биологичното разнообразие и неговото опазване от унищожаване и увреждане е задължение на собствениците (кметство с. Челопек и общ. Враца), а мерките за поддържане и възстановяване на състоянието му се съгласуват от РИОСВ – Враца. Към 2009 г. предполагаемата възраст на дървото е 230 г., височина – 14 м. и обиколка – 230см.
На 17 март 2009 г. представители на фирмата “осиновител” “Алпин Джобс” ООД свалиха старата табела “вековно дърво”, която беше символично върната на представители на РИОСВ – Враца. Присъстващите станаха свидетели на поставянето на новите информационни табели и началото на изрязването на изсъхнали клони от дървото.
“Осиновителите” са описали състоянието на дървото в констативен протокол, в който са изброени всички извършени действия - снемане на GPS координати, почистване на района от отпадъци. Изготвен е и паспорт на дървото, в който е описано всичко подробно за него - възраст, вид, история, сегашно състояние, проведени действия и грижи за него, координати, достъп.
Конкурсът стартира на 22 април 2011 г., Деня на Земята. Победителят в него, който ще стане известен през октомври 2011 г., ще участва в конкурса “Европейско дърво на годината 2012”, организиран от Фондация “Партньорство” - Чехия, с подкрепата на Държавния фонд за околна сред на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия.
Единствено условие към участниците е да разкажат историята на дървото, което предлагат и защо то е важно за тях или общността. Номинацията трябва да съдържат най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид с добро качество.
Конкурсът насърчава възможно най-широко участие – индивидуално или като група хора, училищен клас, местен клуб. Номинации могат да изпращат и фирми, институции, читалища, музеи, НПО и др.
Освен победителя в „Дърво с корен 2011”, който ще бъде определен чрез гласуване от широката публика, комисията на конкурса ще избере победители в две допълнителни категории - „Дърво с бъдеще” и ”Млад природолюбител”.
„Дърво с бъдеще” е за природолюбители, които обичат да садят дръвчета и да се грижат за зеленината около себе си. В нея могат да участват всички, които са посадили собствено дръвче, което към момента е на не повече от 5 години и полагат грижи за него.
В категорията ”Млад природолюбител” ще бъдат класирани номинациите за дървета, направени от деца между 6 и 14 годишна възраст.
Номинации могат се изпращат до 31 август 2011 г. Победителите в трите категории ще бъдат обявени през октомври 2011 г. Повече информация за условията за участие може да видите на адрес: www.bepf-bg.org.

Припомняме Ви за обявения от Министерство на околната среда и водите и Фондация „Димитър Бербатов” конкурс за деца и юноши на тема: „Обичам природата и аз участвам”.
Конкурсът е за есе, рисунка и снимка и е разделен в 2 възрастови групи - за деца до 14 години и юноши до 18 години.
Всеки участник може да изпрати до 3 свои работи, които да показват отношение и грижа към природата. Всички произведения трябва да бъдат изпратени по местоживеене на участниците, най-късно до 24 октомври 2011 година, в регионалните структури на министерството – регионалните инспекции по околната среда и водите, басейновите дирекции и дирекциите на националните паркове. Те ще номинират по десет произведения за общонационално оценяване.
От най-добрите рисунки и фотоси ще бъде организирана и показана изложба през месец декември, когато ще бъде връчена и наградата на Министерство на околната среда и водите за най-зелен град. Десет от най-добрите есета ще бъдат публикувани на сайтовете на Министерство на околната среда и водите и Фондация „Димитър Бербатов”.
Предвидените награди са – 10 велосипеда, 10 цифрови фотоапарата и 10 бинокъла.
Природата - това сме ние и отношението и грижата към нея е отношение към самите нас. Всеки е значим и заслужава да живее, учи и работи в чиста и здравословна среда и това е отговорност на цялото ни общество.
Участниците в конкурса от област Враца могат да изпращат своите творби на адрес: гр. Враца, ул. “Екзарх Йосиф” № 81 или на е-mail: pr@vracakarst.com за конкурса “Обичам природата и аз участвам”.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар