*
Борба с вредителите

РЕГИОНАЛНИ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ, ЗАМИСЛИЛ СЕ Е СИМЕОН ДЯНКОВ

|
РЕГИОНАЛНИ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ, ЗАМИСЛИЛ СЕ Е СИМЕОН ДЯНКОВ

Минималната заплата в София да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Тази идея ще обсъжда правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет. Това обяви пред "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Според него за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. В същото време в Северозападния район една значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Така едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага Дянков.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев. Из интервю на Симеон Дянков пред в."Стандарт": - Как ще коментирате опасенията на бизнеса, че повишаването на минималната заплата ще увеличи безработицата вследствие на това, че работодателите няма да издържат?
- Mинималната заплата у нас е най-ниската в ЕС. С това увеличаване ще надминем румънската. Когато дойдох като министър, не бях привърженик на увеличаване на минималната заплата точно поради фактите, който изтъква бизнесът - че това ще има негативен ефект върху безработицата. Но първо, нашата минимална заплата е много по-ниска спрямо други държави, дори като съотношение към средната работна заплата. Второ, през годините имаме много примери на нелоялно поведение на част от бизнеса. Плащат много по-високи възнаграждения, но осигуряват служителите на минималната работна заплата и по този начин ощетяват бюджета. Сега смятам, че по-висока минимална заплата не е проблем за огромната част от бизнеса, но осветлява истинските доходи. Връзка между минималната заплата и безработицата няма.
Има един добър въпрос и може да му се търси отговор в рамките на Тристранния съвет. Принципно смятам, че минимална работна заплата в размер от 310 лева е правилна на този фон на развитие на българската икономика. Въпросът е дали може юридически да има разделение или диференциация по райони. За 310 лева минимална работна заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. Докато в Северозападния район - Монатана, Враца, Видин - имаме данни, че значителна част от хората в частния сектор работят на минимални заплати. Там излиза въпросът дали увеличението на минималната заплата ще предизвика проблем за бизнеса в региона. Аз смятам на Тристранния съвет, който е следващата седмица, да питам социалните партньори дали може да се мисли за диференциран подход по райони. Може да се направи формула: в районите с по-ниска безработица от средната за страната минималната работна заплата да бъде еди-каква си, а за райони с по-висока безработица - минималната заплата да бъде по-ниска. Правили сме сметки в кои сектори това може да влияе на безработицата и спокойно казвам, че при заплата 310 лева в нито един от секторите това не би трябвало да е проблем.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар