*
Борба с вредителите

РАЗСЕЙВАНЕ, ВМЕСТО РАЗСЛЕДВАНЕ ИЗДАВА СЪЗАКЛЯТНИЦИТЕ

|
РАЗСЕЙВАНЕ, ВМЕСТО РАЗСЛЕДВАНЕ ИЗДАВА СЪЗАКЛЯТНИЦИТЕ

Иво Инджев
http://ivo.bg/


Вместо да разследват, разсейват се от държа(в)ния сектор в медийното поле, минирано с претенцията да е частна собственост.
Трети ден как „храбрите дружини” (сред т.н. разследваща журналистика у нас) прехода бранят , като се правят на разсеяни.


На 1 ноември от Брюксел нападнаха вероломно кристално чистата ни и прозрачна (според управляващите от ГЕРБ и тяхната приятелска опозиция от БСП и ДПС) процедура по назначаване на заслужили протежета на върха на правосъдната ни система.Европейските обвинения за мътилката в тази балканска чистота остават без внимание от иначе хиперактивните защитници на националистическата, социалистическата и герберската правда в нашата Родина.


Имат си доминиращи съботни и неделни телевизионни капии в национални ефир, но „пропуснаха” да ги използват, за да се оправдаят за този невиждан скандал, в рамките на който България беше заплашена с извънредна порция мониторингови шамари от Брюксел.


Премиерът Борисов глухо и необичайно за него мълчи. Загубил е своя основен управленски дар- да обяснява шамарите, които му удрят, като целувки и милувки.


Вицепремиерът му Цветанов се озърта и гледа да омаловажава. Според него нямало официална позиция на Брюксел, докато не му я напишат в писмо (само някакъв си говорител на ЕК се произнесъл остро). Един вид - дава отчаян пример за това как се спазва процедура, когато си натикан в ъгъла.Това може да послужи за поука на Фидосова, която смачка процедурата в парламента като валяк (за да не кажа „трактор”).


Сал един Румен Петков, съюзник на Борисов по доста въпроси и също така кристално чист политик от БСП от времето на срещите му с „оперативно интересните” Галеви в Дупница, се хвърли в открита битка да защитава (с което все повече я закопава) своята съгражданка съдия Марковска, превърнала се в ябълка на разбора.


А разборът на събитията, макар и контролираната официозна журналистика да мълчи за тях, роди все пак днес следното:


МЕДИАПУЛ:

„Новоназначеният член на Конституционния съд (КС) и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е съсобственик с адвокат Румен Еленски на 2.5 дка до село Езерец край Шабла, съобщи “Капитал” в събота, позовавайки се на справка в имотния регистър.


Ден по-рано самата Марковска призова всеки, който се интересува от имуществото й да направи проверка в общодостъпната база данни. Като уточни, че “за конфликт на интереси и дума не може да става”, визирайки отношенията си с юриста, известен с клиенти като Ахмед Доган, Владимира Янева и Веселин Пенгезов.


Марковска и Еленски придобиват имота през 2002 г. срещу сумата от 3200 лева. В сделката участва и бившият инспектор към ВСС Анита Михайлова, избрана от парламентарната квота по предложение на ДПС. В регистъра няма данни имотът да е отчужден до момента, което означава, че тримата продължават да са съсобственици, уточнява изданието.


В този 10-годишен период досега Еленски се е явявал по поне шест дела, разглеждани с участието на съдия Марковска. Факт, който бе удобно спестен от нея в първите й изяви след избухването на скандала около безмълвно подминатия от парламента сигнал със съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияение.


Прави впечатление, че Еленски има завидна успеваемост в част от тези казуси – от 2005 до 2010 г. печели дела, представлявайки няколко петролни компании през 2005 г., фирма, придобила държавен имот в Балчик, през 2010-та, както и съпругата на шефа на ВАС Георги Колев – Нели Русева през 2006 г. Тогава тя печели дело, образувано по жалба от Нотариалната камара срещу заповедта на тогавашния правосъден министър за преместването й от Сливница в София.


“С адвокат Еленски сме работили заедно в плевенския съд, той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. От там се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам”, заяви само преди десетина дни новата конституционна съдийка преди да бъде опровергана с данни от системата на ВАС.


Връзката на Марковска с Анита Михайлова пък имаше ярка изява през последните дни, видно от специалното отношение на депутатите от ДПС към номинацията на зам.-шефката на ВАС. Групата на Доган “под строй” уважи избора на конституционни съдии в сряда, за да гласува за Марковска. Заедно с Михайлова двете са членове на ВСС между 2003 и 2007 г.
Информацията за общата придобивка на Марковска и Еленски е поредният факт, който обезмисля честата смяна на версии и обяснения, с които висшият магистрат решително “разобличава” като анонимен донос всяко съмнение за нейното “безукорно поведение”. Думи, с които шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) опита да защити новото назначение в КС пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.


Само ден, след като депутатката от мнозинството прати въпросното писмо до Барозу, зам.-вътрешният министър Веселин Вучков публично уличи в лъжа Марковска по повод твърдението й, че никога не е разговаряла с него по повод ареста на близкия й приятел Георги Георгиев през януари 2010 г.
Тя и този път невъзмутимо “актуализира” версията си, признавайки за срещата им, но коригирайки повода – не заради ареста на бизнесмена, а заради “задържаната й в МВР лична карта”.


Вижте, минали са много години от тогава (2 години и 10 месеца – бел.ред.), както разбрахте… Тази среща въобще не касае ареста на някого, защото аз доколкото знам арест не е имало, доколкото знам какви са данните. Това, което наистина се изнесе – е намерена моя лична карта. Аз обясних – просто съм я наистина изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Аз трябваше да си поискам картата. Това е цялата работа. Много добре зная, че когато се случи нещо подобно – има си следствие, прокуратура се намесва и т.н., не е моя работа аз да установявам тези факти”, обясни Марковска в събота.


Спомените й за това нейно посещение на столичната ул. “Шести септември” обаче бяха доста по-мъгляви само седмица по-рано.


“По отношение на среща с министри… със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася”, коментира зам.-шефката пред медиите след първото си изслушване в парламента.


Паметта й изневери и по отношение на самия Георги Георгиев, който се оказа бивш съдружник със сина на съдийката. Както и човекът, който по думите й лично трябвало да й донесе забравената “чантичка с документи”, когато бе задържан. За който в началото на 2010 г. Марковска обаче твърди пред тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубена, видно от данните по вътрешната проверка срещу полицаите, арестували Георгиев.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар