*
Борба с вредителите

РАЗДАВАТ МУХЛЯСЪЛ ОРИЗ НА БЕДНИТЕ

|
РАЗДАВАТ МУХЛЯСЪЛ ОРИЗ НА БЕДНИТЕ

Мухлясал ориз, който се предоставя като европейска помощ за социално слабите, възмути най-напред две от крайдунавските села. Първи сигнал за миришещите отвратително пакети с ориз подал кметът на Долни Вадин Иван Спасов. 31 човека от оряховското село вчера са си получили пакетите хранителна помвощ, общо 124 килограма. Днес от същото се оплака и кметът на Остров Галилей Гръблев.
-Не се диша в стаята, където са струпани храните, страшна смрад е, не мога да прехвърлям всичките пакети и се обадих на Български червен кръст във Враца да дойдат и да си ги приберат - коментира той. Освен мухлясалия миризлив ориз, останалите храни били добри, според него. В Остров социално слабите, които отговарят на изискванията на тази европейска програма са 120. Всеки пакет е по над 14 килограма и половина. Помощта съдържа 4 килограма брашно, още толкова ориз, пакет спагети, кило грис, вафли, 4.3 килограма кутия с постни сарми лозов лист и пакет 350 грама нишесте.
От БЧК-Враца, където днес преди обяд имаше много врачани, дошли да си получат полагаемия им се пакет за бедни споделиха, че те само са партнъор и нещо като гара разпределителна. Помощта, в рамките на 11 042 000 евро, е по програма "Благотворителност" на Европейския съюз и се реализира съвместно с БЧК. Доставчик на ориза е гръцка фирма "Еориком Елаз", срокът на годност е до 21 юли 2012-та година. Според представителите на врачанския БЧК, касае се само за една палета пакети с ориз. Палетите са запечатани с тиксо и чак при разпределението на място, след като определените количества бъдат получени в кметствата се установява, ако има нещо нередно, поясниха те. В техния склад разфасованите пакети от брашно, ориз, спагети, вафли и кутии със сарми бяха в срок на годност. Въпреки това, дошлите на тумби цели фамилии роптаеха, че оризът е много, през зимата им дали по пет кила, а те не били китайци. Оплакват се и от качеството на сармите, на кутиите на които производителят препоръчва преди употреба да бъдат подложени на термична обработка в микровълнова фурна. Да, ама в колко ромски къщи има такива? Така че лошият дъх на предлаганите сарми отвращавал дори и прасетата и козите, на които стопаните ги давали. Те са производство на "Родопа"-Шумен и са в срок на годност. В предишната пратка, кутиите с готовото ястие били масово очукани и смачкани, което също ги прави негодни. Чакащите пред врачанския офис на БЧК хора, някои от които редовно се подкрепят с тези помощи изразиха задоволство от качеството на брашното и на вафлите, но препоръчаха, вместо ориз да се сложи в социалния пакет и по някое кило захар.
На място в склада на червенокръстците днес бяха дошли след сигнала и представители на врачанската Агенция за безопасност на храните, която започна проверка. Тепърва тези помощи ще потеглят и за другите врачански общини, на ред днес до вечерта бе община Борован, където очакваха да получат пакетите. Общо по тази програма безплатни храни ще получат над 255 000 човека в цялата страна.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар