*
Борба с вредителите

РАБОТИ ЛИ НАИСТИНА ОБРАТНАТА ДИЕТА?

|
РАБОТИ ЛИ НАИСТИНА ОБРАТНАТА ДИЕТА?

Нека първо кажем няколко думи за обратната диета, за да сме сигурни, че всички работим с една и съща дефиниция. Има две различни версии на обратната диета.

 

Първата е идеята, че с много бавно увеличаване на калориите всяка седмица, можете (след много дълъг период от време) да увеличите метаболизма си отвъд мястото, където е бил преди самата диета, като това ви позволява да поддържате стройно тяло и да ядете повече.

 

Тази версия на “обратната диета” е напълно грешна. Това е един от най-големите митове, които непрекъснато чуваме от “експерти” по отслабването. Има абсолютно нулеви доказателства, че това се случва.

 

Има само три начина да увеличите метаболизма си:

 

Начин №1: Като качите телесно тегло: по-голямото тяло изисква повече калории, за да поддържа жизнените процеси в него, така че ако натрупате маса, ще трябва да ядете повече калории. Това обаче означава и натрупване на излишни телесни мазнини.

 

Начин №2: Изградете мускулна маса: мускулната маса е силно свързана с метаболизма, така че да, натрупването на мускулна маса може да увеличи метаболизма ви. НО, това увеличение е толкова незначително, че дори не си струва да се обмисля. Един килограм мускулна маса, ще увеличи метаболизма с незначителните шест калории.

 

Начин №3: Чрез увеличаване на ежедневната активност, вие можете да увеличите активния компонент на вашия метаболизъм.

 

Втората версия на обратната диета е бавното и методично увеличаване на приема на храна след калориен дефицит, така че да не прекалявате с новите си калории. Този подход може да бъде от полза при хора, които изпадат в паника като видят резки промени в теглото си след края на успешна диета.

 

Чрез бавно увеличаване на калориите, вие избягвате големи скокове в теглото, което спомага да се придържате целта си - т.е. връщането към калориен оптимум.

 

Този вариант (за разлика от първия) е приемлив. Нашият съвет е това да не отнема повече от 2-3 седмици. Докато бавно увеличавате калориите си, не забравяйте да поемате достатъчно протеин. Това ще осигури защита от катаболни процеси в тялото ви. За да улесните процеса ви съветваме да суплементирате с протеини на прах.

 

Тази статия е изготвена от Pompai.com – уебсайтът, който ви предлага висококачествени хранителни добавки за спорт и здраве на атрактивни цени придружени с постоянни промоционални оферти.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар