*

ПТИЦЕФЕРМА НА АВРАМОВ В НАРУШЕНИЕ

|
ПТИЦЕФЕРМА НА АВРАМОВ В НАРУШЕНИЕ

Петър Пенчев от Монтана, зам.-председател на ”Екогласност”, е подал сигнал, че птицефермата на бившия депутат от града Димитър Аврамов нарушава санитарно-хигиенните норми за отстояние от жилищни сграда в областния град.
Сигналът е изпратен до Софийската градска прокуратура, до Окръжната прокуратура в Монтана и до председателя на Европейската комисия.
Пенчев обяви, че многократно е подавал сигнали в прокуратурата заради птицефермата на Аврамов, която в момента е собственост на съпругата и баща му.
Тя се намирала на 166 метра от най-близките жилищни сгради в Монтана, вместо на задължителните 3000 метра.
Още през 2010 г. РИОКОЗ-Монтана е излязла със становище, че местоположението на птицеферма ”Гала”, в която се отглеждат до 816 хил. бройлери и пилета, не отговаря на записаните в закона метри на отстояние.
С постановление от 3 август 2011 г. прокурорът от Окръжната прокуратура в Монтана Виолета Пунова също е констатирала, че птицефермата не отговаря на законовите разпоредби.
Във въпросното прокурорско постановление пише още, че с изходящо писмо номер 47-22-ПСК-2147 от 12 октомври 2010 г. Министерството на здравеопазването е намалило хигиенно-защитната зона от 3000 метра на 166 метра за птицефермата на семейство Аврамови.
Пенчев коментира, че действията на здравното министерство са ”своеобразен чадър над бизнеса” на бившия депутат от ГЕРБ, който беше арестуван и обвинен в търговия с влияние.
Зам.-председателят на ”Екогласност” настоява преписката по делото за птицефермата да бъде приобщено към материалите по обвиненията срещу Димитър Аврамов.
На 20 юли съдът остави в ареста Аврамов, тъй като сметна, че опасност да извърши ново престъпление, а също така и защото престъплението му е с висока обществена опасност и е извършено във време, през което той е бил депутат


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар