*
Борба с вредителите

ПРИЗЬОРИТЕ В IV НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС "ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА"

|

В навечерието на Еньовден станаха известни призьорите в IV Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”, организиран от Община Мездра, туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюза на българските писатели. В него взеха участие 78 автори от цялата страна със 108 белетристични творби, които по регламент бяха тематично свързани с обичта към Родината и преклонението пред нейните красоти. Техните произведения оцени жури в състав: председател Трендафил Василев (писател и издател) и членове – Благовеста Касабова (литературен критик) и Светла Дамяновска (поетеса).

Поради липсата на ярко, запомнящо се белетристично произведение, за втори път (след 2009 г.) първа награда не се присъжда. За сметка на това, журито определи две втори награди: за разказите „Майката на войника” на столичния писател, юрист и журналист Богдан Кръстев и „Орлово проклятие” на пловдивския учител по български език и литература Иван Д. Христов – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Марково.

С трета награда е отличен разказът „Надежда” на Павлина Русева – библиотекар в НЧ „Просвета 1925” – Мездра. Ще бъдат връчени и две поощрения: на столичния поет и сатирик Иван Беловски за разказа „Лозето” и на Валентина Добрикова от София за разказа „Очи, които гледат от душа”.

Призьорите ще получат парични премии и грамоти, осигурени от Община Мездра. Награждаването ще стане на 30 юни (събота) в туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край с. Очин дол, дни след рождения ден на патриарха на българската литература Иван Вазов.

В досегашните четири издания на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа” се включиха над 350 автори, които изпратиха 413 разкази. Отличените белетристични творби са 16. Общият награден фонд, осигурен от главния организатор – Община Мездра, е 9 500 лв., което превърна „Дядо Йоцо гледа” в престижно културно събитие и един от най-привлекателните за участие литературен конкурс у нас.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар