*
Борба с вредителите

ПРИКЛЮЧИХА ИНТЕРЕСНИ ПАНАИРНИ ДНИ "ОРЯХОВО 2012"

|

Традицията за провеждането на панаири в Оряхово продължава вече осемдесет и една години. Дните, определени за празнични винаги са наситени и с културни мероприятия. Община Оряхово, Историческият музей, ХГ „Проф. Марин Върбанов”, Галерия „Савчеви” и НЧ „Надежда” 1871” се постараха да има разнообразни прояви в традиционните дни, посветени на Оряховския панаир. Тази година панаирните дни и празниците на духовите оркестри се проведоха под патронажа на кмета на община Оряхово Росен Добрев.

Разбира се, винаги в традициите, които спазваме, за да съхраним българската идентичност се внасят нови моменти, макар нещата да звучат и да изглеждат еднообразно.

След откриване на ремонтираната сграда на Историческия музей и проведения детски пленер, включен в изложба под надслов „Прозорец към Оряхово”, мероприятията, посветени на празничните панаирни дни продължиха.

Удоволствие бе за ценителите на поезията да се срещнат с Евтим Евтимов, неговата муза и съпруга Романьола Мирославова и Иван Гранитски. На литературното четене в градската галерия присъстваха ръководителите на общината, местни поети, общински съветници, граждани. Всички имаха възможността да си закупят и книги, предоставени на по-ниски цени от Издателство „Захарий Стоянов”, чиито директор е журналистът, поетът и публицист Иван Гранитски. Емоционално творби на гостите представиха бивши участници в състава за художествено слово. И самите автори изпълниха свои стихове, които публиката изслуша с удоволствие.

Благодарност към творците за тяхното присъствие в Оряхово и към организаторите на литературното четене отправи кметът на общината Росен Добрев. Той поднесе цветя и подаръци на гостите от София. Всички, закупили книги получиха от авторите автограф.

В Етнографската къща Евгения Найденова покани гражданството да се наслади на изложба с пошивани карета. Мероприятието може да се определи като истински празник на красотата, създадена от сръчните ръце на българските жени. Изобилието от багри, умелото използване на светлите тонове, съвършенството на изработката и прекрасното съчетание на мотиви създава чувство на ведрост и пречистване от тежестта на ежедневните проблеми. В това се състои и положителното, магично въздействие на съвременната шевица.

Панаирните дни бяха официално открити в петъчния седемнадесети августовски ден. То традиционно бе съчетано с началото и на шестнадесетите Празници на духовите оркестри „Дико Илиев”.

Оркестрите, мажоретните и танцови състави, оряховските участници в състезанията по бадминтон и шах, както и гостите от Гърция дефилираха по улица „Левски”. Под звуците на марша „Сливенци при Драва”, изпълнен от Духовия оркестър „Дико Илиев” при НЧ „Надежда 1871”, участниците бяха свидетели на поднасянето на венците пред барелефа на Дико Илиев от общинските ръководители.

Празничните панаирни дни и празниците на духовите оркестри бяха открити от кмета на общината Оряхово Росен Добрев. Той припомни как е възникнала идеята за тези панаирни дни, пожела на граждани и гости да се веселят заедно с приятели и гости, защото съвременните панаирни дни ни предоставят тази възможност- да посрещнем близки и приятели.

Г-н Добрев благодари на спонсорите, с чиято помощ са организирани панаирните дни и по този начин от бюджета на общината не са похарчени средства. Голямата признателност бе към АЕЦ „Козлодуй” АД, дарили най-много.

Водещият Митко Димитров от БНР прочете поздравителния адрес, изпратен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От Министерството на културата адресът бе прочетен от присъстващия на празниците Стефан Илиев- гл. експерт в Дирекция „Изкуство и творчески дарования”.

Шестнадесетият Пленер „Проф. Марин Върбанов” бе открит на 18 август в Картинна галерия „Савчеви”. От 9 до 18 художници от Америка и България твориха, за да създадат своите картини, подредени в изложбената зала на галерията. Нейчо Савчев откри поредния пленер, благодари на участниците за тяхното присъствие на този творчески форум, за създадените картини, част от които остават във фонда и на общинската галерия. Поздрав поднесе и председателят на Общинския съвет Ивайло Вагенщайн. В картините и този път виждаме нарисувани отново, но винаги по различен начин, интересни кътчета от нашия град, които са привлекли вниманието на художниците.

Неописуемо удоволствие и наслада за многобройната публика донесе спектакълът на Нешка Робева „Среща в „Споменът”. Той е изграден на базата на световни и български хитове от близкото и по-далечно минало. Танцьорите от ансамбъла бяха във вихъра си при всяко едно от изпълненията на туист, рок, ламбада, танго, елементи от български народни танци, хип-хоп- едно истинско преживяване… Публиката многократно аплодираше техните изпълнения, защото професионализмът им бе на висота- по-възрастните за спомените от техните младини, по-младите за танците на днешния ден. Всеки за себе си може би достигна до мисълта, че единственото богатство в живота, което никой не може да ни отнеме са спомените...

Поздравът, кошницата с цветя и подаръците поднесе Росен Добрев, който благодари за второто участие на ансамбъла в панаирните дни на Оряхово, а от публиката я призоваха да ни гостува отново и догодина.

В последния ден от празничните панаирни дни с концерти зарадваха публиката Ансамбъл „Душа” от Русия, град Лотошино, Московско област, специалните ни гости от съседна Гърция- Фолклорен ансамбъл „Капитан Митрусис”.

Руските изпълнители допринесоха за приповдигнатото настроение, в очакване на останалите участници в празничната вечер. Те направиха и две изненади – изпяха на нашия роден език песента на Тони Димитрова „За тебе хората говорят” и българската народна песен „Имате ли вино”.

Фолклорният състав към Асоциация за култура „Капитан Митрусис” от град Серес показа пред оряховските зрители традиционни гръцки танци от своя регион. Много от песните и музиката, по която е направена хореографията на танците приличаха по звучене на наши- български. Самите танци, освен традиционното за тях сиртаки, наподобяваха ръченица, дайчово хоро, право. Наистина, това че сме балкански народи се вижда и се преплита и във фолклора на съседни нам страни, каквато е и Гърция.

Френските шансони бяха изпълнени от Сава Георгиадис по много точен и характерен начин бяха удоволствие за публиката, а гръцката песен накара всички да го аплодират бурно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар