*

ПРЕНАСЕЛЕН, УРБАНИЗИРАН И ИЗТОЩЕН

|
ПРЕНАСЕЛЕН, УРБАНИЗИРАН И ИЗТОЩЕН

Седеммилиардното бебе ще се роди в един свят, чието население знае по-добре от всякога колко е трудно да се поддържа устойчив демографски модел на пренаселената планета, но е все така далеч от консенсус за това какво трябва да се направи.

За някои демографи този рекорд е предвестник на бурни времена – държави, които се опитват да смогнат на бързата урбанизация, замърсяването на околната среда и огромния скок в търсенето на здравни услуги, образование, ресурси и работни места.

Други смятат, че дългосрочният проблем ще бъде не нарастването, а намаляването на населението – раждаемостта ще спадне, а все по-малко работещи ще трябва да издържат увеличаващия се дял на пенсионерите.

Но нека и да не драматизираме прекалено - никога преди светът не е бил толкова благоустроен, а човечеството - по-здраво, дълголетно, образовано и заможно.

Криза за ресурси

Проблемът е в темпа на растеж - през последния половин век населението на Земята се увеличи повече от два пъти и засили търсенето на ресурси повече от всякога. На първо място сред краткострочните въпроси е как да се покрият основните нужди на още 2-3 млрд. души, които се очаква да се родят през следващите 50 години.

На много места по света здравословната храна не достига. Според Световната банка в момента 925 млн. души гладуват отчасти поради поскъпването на храната от 1995 г., поредицата от икономически кризи и липсата на достъп на бедните фермери до модерни земеделски технологии и продукти. За да се изхранят очакваните допълнителни 2 млрд. гърла до 2050 г., производството на храна трябва да се увеличи със 70%, изчислява Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Това може да стане чрез инвестиции в наука и разработки (което не се прави достатъчно, включително заради кризата) или да намалее раждаемостта, особено в бедни райони, където тя компенсира и високата смъртност.

Промяната в климата може да се окаже най-голямата пречка за производството на достатъчно храна, тъй като увеличаващите се температури и сушите първо поразяват земеделски земи, а после наводнения и бури ги потапят под вода.

Градовете се пукат по шевовете

Сегашното човечество спокойно може да се събере върху територия с размерите на Франция. Проблемът е в урбанизацията - то все повече се тъпче в градовете.

Според експерти демографският дисбаланс ще постави особено мегаполисите по света под сериозен натиск. Градовете в Африка, Азия и Южна Америка се пукат по шевовете от преселници, търсещи по-добри възможности за работа, или от земеделци, които бягат от сушата, наводненията или други природни бедствия. Всички те обаче обикновено попадат в една по-лоша за живеене, враждебна и дори опасна за живота среда.

През 1950 г. в градовете по света са живели около 730 млн. души. През 2009 г. те са били 3.5 млрд., а след четири десетилетия ще са 6.3 млрд., прогнозира отделът на ООН по икономически и социални въпроси в доклад от март 2010 г.

Този експлозивен растеж изисква повече ресурси, натоварва инфраструктурата и тласка мегаполисите към криза. Понеже по правило те са по морския бряг или край големи реки, още рискове за обитателите им носи очакваното увеличаване на наводненията и бурите и повишаването на нивото на световния океан заради климатичните промени, твърди Програмата на ООН за човешките селища (UN-HABITAT). Според експерти липсата на координирано планиране допълнително влошава проблема.

"Всеки план за децентрализация на населението се нуждае от серия политики, които да действат синхронно", отбелязва Уан Дзиенгуо, старши мениджър по проектиране на урбанизацията в пекинското представителство на Азиатската банка за развитие. "Ако имаме само политика за населението без такава за заетостта, за развитие на индустрията, за образованието, за здравеопазването... нещата няма да се получат."

Демографска аномалия

Важен политически инструмент за справяне с нарастващото население е осигуряването на възможност на жените за семейно планиране, твърдят експерти. Според тях 215 млн. жени по света искат това, но не го получават. Достъпът до образование също е важен, тъй като мотивира жените да раждат по-малко деца и да се грижат по-добре за здравето им.

Липсата на образование в тази сфера означава, че докато населението в страни като Китай и Индия се увеличава, броят на жените в тях ще намалява, тъй като заради културно мотивирани предпочитания към момченца много майки абортират дъщерите си.

"Мислехме си, че пренаселването ще накара човечеството да колонизира Космоса", коментира Джак Голдстоун, професор по социални науки и водещ експерт по демография в университета "Джордж Мейсън" във Вашингтон. "Сега проблемът, изглежда, далеч не е това. А политическата система изобщо не е пригодена да се справи с тези дългосрочни проблеми", добавя той.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар