*

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА НА ИВАНА ЗАХАРИЕВА „МАГИЯТА НА ГОВОРА В С. ЗВЕРИНО, ВРАЧАНСКО“ СЕ СЪСТОЯ ВЪВ ВРАЦА

|

Представяне на най-новата книга на краеведа Ивана Захариева „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ се състоя в Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца. Организатори на събитието бяха Регионална библиотека „Христо Ботев“, Клубът на дейците на културата в областния център и Регионално краеведско дружество - Враца. Премиерата уважиха близки и приятели на авторката от Враца, Мездра, Зверино, Игнатица и други населени места, любители на краезнанието.

Основна част от „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ заема „Речник на говора“, в който по азбучен ред са включени около 4 000 диалектни думи от говора в с. Зверино. Говор, който спада към групата на западните български говори и по-точно, според езиковеда проф. Любомир Андрейчин, е разновидност (подговор) на врачанския говор. В книгата има и две приложения: „Истински случки“ - хумористични истории, разказани в типичния за Ивана Захариева самобитен повествователен сказ, и „Характерни изрази“, които са допълнение към една от предходните книги на авторката - „Народни умотворения - с. Зверино”. Печатното издание е богато излюстрирано със снимки, благодарение на фотолетописеца на Искърското дефиле Борис Кръстев.

„Това езиково богатство трябва да се събере (доколкото е възможно) и да се запази в настоящето и бъдещето на поколенията, споделя във въведението на „Магията…“ Ивана Захариева. Този наш говор - не много твърд, в едни случаи самоироничен и подигравателен, в други - благ и напевен, провикващ се през „връо̀вете“ и вековете, топлещ и роден… Връща ни в миналото, връща ни на село при роднините, приятелите и детството. Прави ни по-близки, напомня ни откъде идваме, прави ни зверинчани!“

„Силно се надявам, че този речник ще се допълни във времето, пише в заключение авторката, ще бъде полезен на учениците, ще се ползва и от младите, и от старите зверинчани, както и, че ще бъде интересен за хората, напуснали Зверино и за неговите гости.“

„Книгата е интересна и полезна за жителите на селото, за техните наследници, за хората от съседните села, чиито говор е близък до този на зверинчани, отбелязва в предговора на проучването д-р ф. н. Анета Дилова. Тя е поредната краеведска творба на авторката, посветила перото, ума и сърцето си на своето родно село.“

„Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ излиза с финансовата подкрепа на Община Мездра и на НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино, както и със съдействието на близки и приятели на авторката, най-вече на нейната дъщеря Гергана Михалчева, която е и редактор на книгата.

На премиерата своите впечатления от краеведското изследване споделиха Силвия Павлова, Калина Тодорова, Пепа Йончева, Мирослав Гетов, Огнян Пищиков, Цветан Ценов, Румяна Иванова, Петър Вутов, Катина Йотова, Христана Вакова, Иванка Гьонова и Иванка Драганова.

Ивана Захариева получи поздравителни адреси, цветя и подаръци от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино, НЧ „Отец Паисий-2008“ - кв. Кула̀та, НЧ „Н. Й. Вапцаров 1919“ - с. Игнатица и др.

„Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ e осмата книга на Ивана Захариева. Останалите са: „Село Зверино. Бит и традиции в края на XIX и първата половина на XX век” (2002), „Нашият род” (2002), „Народни умотворения - с. Зверино” (2004), „80 години Читалище „Факел” - с. Зверино, Врачанска област” (2007), „Църквите и паметниците на с. Зверино” (2011), „С музика в сърцето. Биографичен очерк за композитора Димитър Ангелов” (2014) и „130 години Благотворително дружество „Червен кръст” във Враца и Врачанско” (2015).

Мирослав Гетов, снимки: Борис Кръстев


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар