*

ПРЕДСТОИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ В ЛОМ

|
ПРЕДСТОИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ В ЛОМ

На 29 юни Лом ще отбележи Деня на река Дунав, който се чества ежегодно.  Организирани са редица мероприятия до 1 юли, свързани с този Ден:  Хепънинг на брега на р. Дунав. Почистване на крайбрежието на реката. Шествие с
участието на граждани от всички възрасти.
30.06 – Младежки рокфест с участието на младежки рок групи от Северозападна България. Дунавът/Дунава (на немски Donau, словашки Dunaj, унгарски Duna, румънски Dunărea, сръбски и хърватски Dunav, украински Дунай) е втората най-дълга река в Европа (след Волга).
Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд в Германия, селището Донауешинген и оттам насам реката се нарича Дунав. Освен теорията,която се приема за меродавна, че началото на река Дунав е потокът Дунав, който извира в пределите на замъка "Фюрстлих Фюрстембергишес шлос" край Донауешинген. През 1895 г. Адолф Хеер изгражда скулптурна композиция над кръглия басейн на потока Дунав, която изобразява майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах, а тя от своя страна след километър и половина се слива с река Брег и дава началото на река Дунав.От това място тя тече на югоизток в продължение на 2859 км, вливайки се чрез делта (граничеща с Украйна) в Черно море на румънска територия.
Река Дунав минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. Басейнът ѝ заема общо 817 000 кв. км. При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава – Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният – Килийският ръкав, служи за граница на Румъния и Украйна. Средният ръкав – Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият.
Дунав е включена в списъка на няколкото най-застрашени реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар