*
Борба с вредителите

ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯТ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ "МЕЗДРА" ДОНЕСЕ НАГРАДИ ОТ КИПЪР

|
ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯТ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ "МЕЗДРА" ДОНЕСЕ НАГРАДИ ОТ КИПЪР

С дузина награди се завърна от турнето си в Северен Кипър Представителният танцов ансамбъл при мездренското читалище „Просвета”. Спечели ги на провелия се в началото на юни в курортното градче Есентепе международен фолклорен фестивал „Esentepe Zerdali Festivali”. В неговото пето издание се включиха над 200 танцьори от 7 държави от три континента: Англия, България, Конго, Украйна, Руската федерална република Северна Осетия, три турски формации – от Бурса, Чанаккале и Адапазаръ, и домакините от Острова на Афродита.

Нашите самодейци бяха отличени с първа награда за хореография, със специалната награда на кмета на Есентепе, с първа награда за най-красиви костюми и с втора – за цялостно представяне. За Мис и Мистър фестивал бяха определени Натали Дилова и Динко Георгиев. Първа награда за изпълнение бе връчена на състава от турската община Бурса, която е и основен спонсор на феста.

„Както бяхме обещали на организаторите, всяка вечер играхме по две нови композиции, бяхме и с различни костюми, разказа художественият ръководител на ансамбъла Мирослав Аспарухов. Публиката ни прие много възторжено. Представихме се на ниво, откъдето дойде и признанието”.
Мездренските танцьори изнесоха пет концерта, дефилираха по улиците на Есентепе, играха и на открити сцени. По обясними причини, най-радушно ги посрещна местната българска общност, която не само не пропусна нито едно тяхно участие, но отвори широко сърцата си за тях. „Всяка вечер бяха с нас, сподели Аспарухов. Приказвахме си след концертите. Разказваха ни как и защо са дошли да живеят тук. Намерихме даже общи приятели в България”.

Нашенци присъстваха и на старта на изграждането на спортна зала в Есентепе. Строителната площадка откри президентът на т. нар Севернокипърска турска република Дервиш Ероглу. Сред незабравимите спомени от задграничната визита бяха още посещението на столицата Левкоша (Никозия) и плажуването на брега на Средиземно море.

През септември Folk Dance Group Mezdra има покана за участие в международен фестивал в Бурса (Турция), а догодина – в Украйна и в Гирне (Кирения), Северен Кипър.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар