*
Борба с вредителите

ПРЕДСТАВИХА РАЗКАЗИ НА БЪЛГАРИ, РЕПРЕСИРАНИ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА

|

Преподаватели, общественици и ученици присъстваха на представянето на книгата на доцент Мартин Иванов - “Бившите хора”.

В рамките на срещата в РБ “Христо Ботев”, доц. Иванов коментира, че в книгата са събрани над 300 автентични разкази за съдбата на жени, мъже и деца, репресирани при комунизма. “Зад тези страници стоят разказите на онези, които дълго време са били принудени да мълчат. Книгата е опит да представи обективен прочит на репресиите по време на комунистическия режим и да ни провокира никога да не повтаряме грешките си” - добави още доц. Иванов.

Кметът Калин Каменов поздрави автора за книгата и заяви, че е крайно време възпитаните и интелигентни хора да разказват за историята, през призмата на историческите факти. “Бившите хора” е урок за всеки от нас и ни показва, че с репресии не може да се води политика. Когато човек е воден от добри намерения, а не от злоба и омраза, подобни неща никога не биха могли да се повторят. Ние сме мъдър народ и вярвам, че можем да се научим от грешките си” - каза още Каменов и заяви, че местната администрация, съвместно с РБ “Христо Ботев” ще инициират представяне на книгата и в учебните заведения.

Доц. д.н. Мартин Иванов е доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Специалист по стопанска история, бивш служебен министър на културата, секретар по въпросите на културата на президента Плевнелиев, бивш шеф на Държавна агенция „Архиви“ и посланик във Финландия и Естония.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар