*
Борба с вредителите

ПРЕДЛАГАТ НАРЕДБА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ НА РАЗХОДИТЕ В ОБЩИНА ВИДИН

|
ПРЕДЛАГАТ НАРЕДБА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ НА РАЗХОДИТЕ В ОБЩИНА ВИДИН

Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин- тази идея бе коментирана на дискусия, организирана от Граждански комитет "Възраждане на Видин", представители на Институт за модерна политика, Видински младежки парламент и представители на местната власт.

"Проектът за новата Наредба ще бъде предложен за обществено обсъждане за срок от 10 дни, след което внесена за дебат и гласуване в Общински съвет Видин", каза Петър Кичашки от Инициативния комитет.

"Целим пълна прозрачност на направените разходи от Община Видин, а конкретната ни идея, след приемането на Наредбата е Общинският съвет да делегира на кмета правото и задължението да изгради уеб сайт, на който месец за месец да се публикуват всички разходи на общинската администрация, или до 20 число на следващия месец да могат да се видят разходите за предходния", уточни Кичашки.

"Целта ни е упражняване на граждански контрол върху властта. Идеята ни е почерпена от американската практика. Това е силното оръжие на гражданския и медийния контрол", каза Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"За нас е удоволствие и чест да подкрепим подобна инициатива. Подкрепяме всичко това, не като организация, а по-скоро като млади граждани на Видин, които поемат персонално отговорност за това, което се случва в града ни и които, като бъдещи данъкоплатци, искат да са наясно какво ще се случва с нашите пари, как те ще бъдат разходвани и да вземат най-адекватните решения. Наредбата е адаптирата към нуждите на гражданите и общината", каза Александра Мирчева, председател на Видинския младежки парламент.

Организаторите се надяват да получат широка обществена подкрепа и проектът за Наредба да бъде приет от Общинския съвет.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар