*
Борба с вредителите

ПРЕДЛАГАТ КРЕПОСТТА В КУЛА ЗА ЗАЩИТЕН ОБЕКТ ОТ ЮНЕСКО

|
ПРЕДЛАГАТ КРЕПОСТТА В КУЛА ЗА ЗАЩИТЕН ОБЕКТ ОТ ЮНЕСКО

Кула ще се бори за включване на крепостта ”Кастра Мартис” в списъка на обектите на световното културно и природно наследство под егидата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Крепостта е включена в индикативния списък, който държавата подготви с нови обекти, които да бъдат предложени за включване. Община Кула е сключила меморандум за сътрудничество с неправителствена организация, която е в партньорство с ЮНЕСКО за разработване на проекти за опазването на природното и културното наследство.

Късноантичната крепост в Кула има древна история и е символ на града от неговото създаване. Построена е през III век от римляните през владичеството на император Диоклециан, като стратегическо военно-отбранително съоръжение на Дунавската граница. Кастра Мартис е играла важна роля в отбраната на тези територии по време на готските и хунските нашествия през IV–VI век и по-късно, по време на Второто българско царство.

Сега крепостта се нуждае от спешна консервация, тъй като се руши. Правена е консервация през 60-те години на XX век, след това частична, главно на външните стени. През 2009 г. по проект е направено художествено нощно осветление, а миналта година бе включена в трансграничен туристически маршрут, заедно с крепостта Баба Вида във Видин и Феликс Ромулиана в Зайчар, Сърбия.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар