*
Борба с вредителите

ПРЕД МРЪСНОТО ОГЛЕДАЛО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

|
ПРЕД МРЪСНОТО ОГЛЕДАЛО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Дойче Веле

Петте години членство в ЕС не са допринесли за утвърждаването на демократичните ценности сред българите. Напротив, те се разминават диаметрално с понятия като демокрация и върховенство на закона, сочи ново проучване.

В България е налице тенденция към нарастване на вярата в „силната ръка” и в нейната „воля” да реши проблемите. До тези изводи стига най-новото изследване на социологическата агенция „Медиана”. Трима от всеки четирима българи биха се подписали под твърдението, че благото на нацията е по-важно от интересите на отделните групи в нея, и че ако съдът не осъди престъпниците, то държавата трябва да намери начин да ги вкара „на топло”!

Тези темели на всяка тоталитарна власт не са останали в Оруеловата "1984"-та, а са живи и през 2012-та година в България, казва директорът на "Медиана" Кольо Колев. Близо 2/3 от анкетираните биха одобрили въвеждането на „правила” като :”Ако нещо се прави за доброто на нацията, засегнатите не трябва да протестират” и „Честните граждани няма защо да се страхуват от подслушването на телефоните им”.

Все повече българи си мечтаят за "силна ръка"

Това са много стряскащи изводи, казва Колев. Лозунгите и ценностите, които бяха характерни за прехода към демокрация и пазарно стопанство, и в името на които той се извършваше, постепенно бяха подменени с възродения копнеж по „силната ръка” и нейните методи за „справяне” с никнещите като гъби след дъжд проблеми. Сред тези методи са полицейщината, произволното подслушване, ограничаването на правата и свободите в името на повече сигурност.

Една от възможните причини за тези недемократични нагласи вероятно е заровена в дългите години на комунистическата диктатура в България. Но дори и тя не може да обясни защо днес повече от 1/4 от анкетираните се изказват за налагането на цензура, когато медиите дават трибуна на хора с „неправилни възгледи”, или пък одобряват арестуването на всеки, който призовава открито към улични протести и гражданско неподчинение.

Богатите са гадове!

Само четирима от всеки 10 българи считат демокрацията за по-скоро полезна, други 35 % смятат, че тя е вредна, 27 на сто не знаят, полезни или вредни са демократичните ценности. За едно обаче мнозина българи продължават да са единодушни: че богатите са гадове! Омраза се излива и върху мутрите, политиците, циганите, евреите, хомосексуалистите. Но също и интелигенцията, която подстрекавала към бунтове само мътела главите на хората, обобщава отговорите в сондажа Колев.

Като най-тревожна тенденция той определя това, че за 73 процента от анкетираните справедливостта може и трябва да се въздава и по начини, които са извън регламентите и механизмите на правото и правовата държава. 1/3 от българските граждани не приемат мнението на другите или остават в плен на тоталитарното мислене. Според Кольо Колев преодоляването на тази бездна в ценностите на българите няма да се случи преди смяната на поколенията.

Големият Чичко от Брюксел

Членството на България в ЕС и свързаният с него ограничен суверенитет на страната са начинът, „бесовете” срещу демокрацията да бъдат държани в бутилка. Масово е вярването, че Европейският съюз няма да позволи антидемократично развитие на България.

Не е прав Бертран Ръсел, че „при демокрацията глупаците имат право да гласуват, а при диктатурата - да управляват”. Има моменти, когато глупаците могат да управляват и при демокрация. Тях никакви европейски ценности не могат да ги спрат”, казва още Кольо Колев.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар