*
Борба с вредителите

ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА СЪЩО Е КОРУПЦИЯ

|
ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА СЪЩО Е КОРУПЦИЯ

Властта създаде няколко нови органа, които не само че не свършиха нищо, но и блокираха дейността на предшествениците си

Любен Обретенов
Сега

Неизбежно помните, че когато ГЕРБ идваше на власт през 2009 г., приоритетът беше борбата с корупцията. Мандатът на управляващите вече върви към своята последна година и със сигурност можем да твърдим, че този приоритет не бе изпълнен. Дори напротив. В някои отношения борбата с корупцията се води много по-вяло, отколкото по времето на тройната коалиция, която безспорно бе едно от най-корумпираните управления в годините на прехода.

Корупционните практики трудно се доказват юридически. Но ако общественото мнение е убедено, че в определени сфери, свързани с властта, има нещо съмнително, това би могло да бъде повод, за да се вземат мерки. За три години ГЕРБ затъмни много борбата с корупцията. Важна част от нея например е предотвратяването на конфликта на интереси.

Герберите създадоха отделна комисия за конфликт на интереси, която заседава някъде из административните кабинети. Органът има сайт, на който качва своите решения, а неговите членове се отчитат от време на време за това какво са свършили. Преди ГЕРБ дейностите, свързани с конфликта на интереси, се вършеха от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Към Народното събрание има много критики и по-голямата част от тях са основателни, но едно не може да се отрече - тя е най-прозрачната институция в държавата. Нейната дейност се следи изкъсо. За това парламентът е най-подходящото място, в което да се обсъждат корупционни практики. За това в миналия мандат комисията за борба с корупцията свърши повече работа от всички антикорупционни институции сега.

Благодарение на откритите заседания на тази комисия много важни теми, като например казуса със сараите на Ахмед Доган, придобиха достатъчно голяма публичност. Въпреки че парламентарните комисии няма как да уволняват чиновници, комисията успя да принуди изпълнителната власт да се освободи от хора, които са прекрачили закона и добрите нрави.

В сегашния парламент

дейността на комисията за борба с корупцията е доста анемична

В началото на мандата имаше активност и се вдигна шум около няколко известни имена от българския политически елит. После работата и тя заседаваше изключително рядко. Дълго време комисията трудно събираше кворум, тъй като представителят на ГЕРБ Николай Коцев не се появяваше на заседания. "Атака" пък нямаше свой член, тъй като Волен Сидеров упорито искаше да оглави комисията, а управляващите още по-упорито му отказваха.

Съмненията, че това противопоставяне беше по-скоро театрално, с цел блокиране на работата в угода на властта, остават. Защото то се появи тъкмо когато обект на интерес на комисията стана случаят с имотите на Цветан Цветанов и парите, които независимите депутати получават от ГЕРБ. От няколко седмици и ГЕРБ, и "Атака" имат членове в комисията, но от това поне засега нейната дейност не се е активизирала особено. И ще е доста наивно в последната година от мандата да се очакват чудеса.

Другият орган, известен като БОРКОР, се прочу

най-вече с това, че досега не е свършил нищо.

Отнемането на престъпно имущество е ключова част от антикорупционната дейност на държавата. И по този показател ГЕРБ - случайно или не - се провали с гръм и трясък. Новият закон за отнемане на имущество бе достатъчно критикуван за своите слабости и недостатъци. Най-големият проблем обаче е самата инициатива за тотално нов закон и за създаване на нов орган за отнемане на имущество.

Дебатите около този закон и неговото приемане на практика стопираха дейността на досегашната комисия. Ще мине поне година, докато новата комисия заработи. И всичко това се случи в същия момент, в който дейността на старата комисия вече започна да дава резултати във вид на окончателни присъди за отнемане на имущество, произнесени на трета инстанция. Няма как да не си зададем за пореден път въпроса случайно ли е това съвпадение?

Натрупват се прекалено много случайни съвпадения за рицарите безсребреници на ГЕРБ, които размахват мечове във въздуха и вдигат словесна пушилка. В крайна сметка празните приказки за борба с корупцията са също корупция.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар