*
Борба с вредителите

ПРАЗНИЦИТЕ НА ДУХОВИТЕ ОРКЕСТРИ "ДИКО ИЛИЕВ" В ОРЯХОВО

|

За шестнадесети път град Оряхово посрещна оркестри и мажоретни състави, участници в празниците на духовите оркестри. Традицията и желанието на общинските ръководства е да се запази духовата музика, да се популяризира и съхранява творчеството на един народен, самобитен и неповторим творец, какъвто е Дико Илиев. Този голям композитор заслужава уважението и признателността за музикалното богатство, което е оставил. И защото той е свързан с Оряхово, тук не забравяме да отбележим негови годишни, да поканим негови наследници. И този път сред гостите на празниците бе неговият внук Пламен Илиев.
По традиция оркестри, мажоретни и танцови състави дефилират по главната улица на Оряхово свирейки и танцувайки. В първия ден на празниците участници бяха Ученически духов оркестър Дефилир” и мажоретен състав при СОУ „Иван Вазов” град Вършец, които са сред нас за трети път. След техните изпълнения на сцената на площад „Дико Илиев” прозвучаха песните на Мъжки хор „Змей горянин” от село Зверино. Пред оряховската публика тази година се изяви и Духов оркестър „Здравец” от град Берковица. Свирейки хората на Дико Илиев хората не се стърпяха и на площада се изви хоро, защото под звуците на тази негова музика сякаш кръвта кипва, краката сами заиграват, сърцата са по-млади и традиционната българска танцова стихия става неудържима. В първата вечер и Духов оркестър „Дико Илиев” от Оряхово свири едни от най-хубавите хора на композитора, а Танцов състав „Изворче” изпълни постановки по тях. Заедно със състава за автентични хора изиграха и едно интересно хоро на Дико Илиев озаглавено „На чичо детето”.
На оркестрите, танцовите, мажоретните състави и певческата група бяха връчени статуетки, дипломи и подаръци от кмета на общината Росен Добрев, председателят на Общинския съвет Ивайло Вагенщайн, секретарят на общината Христинка Цонева и общинският съветник Стелиян Стефанов.
За доброто празнично настроение на жители и гости на панаирните дни концерт изнесе и Веселин Маринов, придружен от своя балет.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар