*
Борба с вредителите

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕЙДОСКОП

|
ПРАЗНИЧЕН КАЛЕЙДОСКОП

Камерата на Модерна ТВ улови любопитни мигове от отиващата си 2011 година и набързо ще ви ги припомни в един пъстър празничен калейдоскоп.

За да е здрава и плодородна всяка година, тя трябва да се окъпе в ледена вода на Йордановден. Поп на кон поведе празничното шествие в село Кулата и юнаците се хвърлиха за кръста, въпреки че там няма нито река, нито езеро. Но има родолюбие и уважение към традицията. Студ и мраз трябва да сковат врачанската земя, за да прогонят болестите надалече. Зимата превръща Врачанския балкан в бяла приказка за малки и големи. Но в снежните преспи се крие зародишът на пролетта - открихме го в рядкото цвете-гъба, което народът ни нарича умилително бабино ушенце.

От Враца тръгна и сензационното преброяване на клошарите, които зимуват под земята на топло в шахтите от парното. Но и те са люде и бяха поканени от медиите и длъжностните лица да участват в националното преброяване на населението в България. Снегът не е пречка и за нов вид спорт- конски алпинизъм, видя обективът на Модерна ТВ високо в планината. Може би това е един от алтернативните туристически маршрути, които ще отворят Врачанския балкан за международните дестинации.

Криминалната хроника не ни спести жестокото убийство на 15-годишно момиче от София, дошло на гости в Мездра на своята приятелка, която се оказа палач. Стрес-тестове разтресоха атомните централи по света и у нас след авариятка на японската Фукушима. АЕЦ-Козлодуй показа че не случайтно е най-проверяваната централа на планетата и с лекота издържа изпитанията. Враца пък бе разтърсена от обществена дискусия за спасяване на първия паметник на Ботев от 1890 година, който бе лекомислено разполовен и на практика не съществува. На Втори юни ботевите поклонници на Околчица посрещнаха походниците от Козлодуйския бряг и се порадваха на възстановката на боевете, направена безплатно от родолюбиви доброволци.

Но изборите 2 в 1 не минаха безплатно, гласоподавателите платиха сметката за безразборно разлепените скъпи плакати. В съ щото време кандидатка за кмет на село Радовене не отпечати нито един плакат и въпреки това отиде на трилотаж.

В Бяла Слатина организираха протеста на годината срещу надупчените като швейцарско сирене пътища и засадиха ритуално картофи в ямите по асфалта. Стачката в БДЖ опъна нервите на жепейците и пътниците, но не трогна началниците и те съкратиха стотици влакове и хиляди работни места. Успоредно с блоката на релсите, зърнопроизводителите преградиха с трактори моста на река Искър при Мездра и спряха движението в цяла Северна България. После стигнаха и до София, но не видяха премиера.

Годината завърши с рекорд на АЕЦ-Козлодуй, където само с 2 работещи реактора ядрените енергетици произведоха над 16 милиарда киловатчаса ток и са на път да върнат на България онова, което политиците загубиха в преговорите за присъединяване към Евросъюза. И накрая да се похвалим с високосна година откъм министерски посещения във Враца. Където според поговоката гарга не каца, обаче вкупом долетяха ято министри, начело с премиера, а по друга линия ни уважи и отиващия си вече президент. Да ни е честита онази, която идва! 2012-та!


ОЩЕ ОТ "ВИДЕО НОВИНИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар