Правителството отпуска близо 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно в началото на редовното правителствено заседание в Министерски съвет.

С направеното предложение заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева.

Министър Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите. 

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че всяка една сфера на икономиката се развива, расте и на базата на това правителството може да си позволи да вдигне заплатите на здравните специалисти. С увеличението премиерът се надява работните места на здравните специалисти да бъдат запазени.

Борисов се надява и да има контрол върху разпределението на средствата, така че да не стане като преди - докторите да си разпределят парите и те да не стигнат до сестрите.

"Това, което сме поели като ангажимент, това да бъде минималната работна заплата", заяви премиерът. Увеличението е и за болниците, които са трудно достъпни и не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти.

Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев да се срещне с медицинските сестри и да им обясни новата методика за получаване на заплатите и контрола върху нея.