*
Борба с вредителите

ПОЗНАТИ ФИРМИ ЗАЯВИХА ИНТЕРЕС КЪМ ИЗГОТВЯНЕТО НА АНАЛИЗ ЗА ПЛОЩАДКАТА НА 7 БЛОК В КОЗЛОДУЙ

|
ПОЗНАТИ ФИРМИ ЗАЯВИХА ИНТЕРЕС КЪМ ИЗГОТВЯНЕТО НА АНАЛИЗ ЗА ПЛОЩАДКАТА НА 7 БЛОК В КОЗЛОДУЙ

Петте кандидати, заявили интерес към изготвянето на технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", са американската Westinghouse (част от корпорация Toshiba), френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската "Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons, които бяха архитект-инженери на проекта "Белене", каза  изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Крайният срок за подаване на техническо предложение и ценова оферта беше 16 юли, след което номинираните кандидати трябваше да бъдат поканени на преговори за подписване на договора. По думите на Николов обаче, след като офертите на кандидатите са били разгледани, те са помолени да направят подобрения на предложенията си. Това обаче най-вероятно ще стане чак през септември, тъй като август е отпускарски месец, коментира той.

Кой кой е

Кандидатите за изготвянето на технико-икономическия анализ на бъдещия седми блок не са изненада, тъй като всички те са свързани по различен начин с ядрената енергетика в България. В средата на 2011 г. Българският енергиен холдинг, който е принципал на АЕЦ "Козлодуй", сключи рамково споразумение за сътрудничество с Westinghouse, което включва изграждането на нови ядрени мощности, извеждането от експлоатация на затворените четири малки реактора, както и използването, съхранението и рециклирането на ядрено гориво. Интересът на Westinghouse обаче досега беше съсредоточен върху процеса на демонтиране на малките блокове, доставка на контейнери за съхранение на отработено ядрено гориво, както и евентуално на самото гориво.

Подобно споразумение за сътрудничество по изграждането на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" беше подписано и с Areva. Компанията заедно с германската Simens беше партньор на руската "Атомстройекспорт" по изграждането на АЕЦ "Белене". Българската "Риск инженринг" на Богомил Манчев и австралийската Worley Parsons също са добре известни, тъй като през 2005 г. бяха избрани от Националната електрическа компания за архитект-инженери по изграждането на АЕЦ "Белене". Освен това Parsons e правила и технико-икономическата обосновка за тази централа, за което се твърди, че компанията е получила 8 млн. лв. Тогава обаче фирмата е избрана без търг и конкурс.

Интерес към изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" вече беше заявено и от "Атомстройекспорт". Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев беше коментирал, че седми блок няма как да бъде изграден без участието на руската компания

Оферти всякакви

Според Валентин Николов очакванията са стойността на технико-икономическия анализ да бъде около 1 млн. лв. Преди няколко месеца изпълнителният директор на "Риск инженеринг" Богомил Манчев обаче коментира пред "Капитал Daily", че тяхната оценка за предпроектното проучване за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е за 30-50 млн. лв. Други експерти пък твърдяха, че предпроектното проучване ще струва около 4-5 млн. лв. като от тях около 2 млн. лв. ще бъдат за екологична оценка, а други 1.5-2 млн. лв. - за геоложки проучвания.

Трудно оценяване

Изборът на фирмата, която ще изготвя технико-икономическия анализ, няма да е лесен. Тепърва проектната компания трябва да реши кой всъщност ще оценява офертите. Вариантите са това да бъде комисия от самата АЕЦ "Козлодуй" или да се използва помощта на външни експерти, които да направят оценка на риска, каза Николов. "Ще бъдем много внимателни при избора, за да се избегнат грешките, допуснати с АЕЦ "Белене", подчерта той.

Според Николов на този етап цената на технико-икономическия анализ е най-малкият проблем, защото е важно кандидатите да отговорят на техническите изисквания. Според заданието предпроектното проучване трябва да бъде готово до 7-9 месеца от сключването на договора. До края на 2013 г. пък трябва да бъде избрана площадката за изграждането на новата ядрена мощност. Николов посочи, че през септември ще започне и процедурата по оценка върху въздействието върху околната среда (ОВОС), без чието положително становище проектът няма как да бъде осъществен.

Решението за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" беше взето през април 2012 г., след като управляващите окончателно се отказаха от проекта "Белене". Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност. В началото на май беше създадена и проектната компания за седми блок с начален капитал от 2 млн. лв., разпределени в 200 хил. акции.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар