*
Борба с вредителите

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ КМЕТА НА МИЗИЯ ЗА 135 Г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

|
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ КМЕТА НА МИЗИЯ ЗА 135 Г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

Датата 21 ноември 1877 година за Мизия е един голям и светъл ден - денят на Освобождението ни от османско владичество.
Този ден е една историческа дата и една епична битка, която променя хода на Руско-турската освободителна война. Тя е подготвителен етап към превземането на Плевен, към боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново.
При „Каменов мост", където минава старият римски път, в продължение на 17 дни руските бойци на генерал Майендорф и румънският ескадрон на полковник Слъничану водят ожесточени сражения с турските орди, които бягат от Оряховския гарнизон.
Тази земя, по поречието на Скът, е нашата „малка Шипка".Тя е пропита с кръвта на хиляди герои, осеяна е с белите кости на тези, които донесоха свободата не само на Мизия, но и на Оряхово, Козлодуй и околните села. Затова тук се издига паметникът на нашата признателност.
И днес на 21 ноември, 135 години след онези славни дни ние се прекланяме пред подвига на хилядите руски и румънски бойци, пред героизма на опълченците от Мизия, пред членовете на Букьовския таен революционен комитет, посветили живота и делото си на освобождението, пред себеотрицанието на обикновените букьовски селяни, посрещнали куршумите на озверелите бягащи турски войски.
Затова в този ден, на това свещено място, преклонението и панихидат се сливат в един грандиозен урок по история, по родолюбие, по национално достойнство и самочувствие.
Уважаеми съграждани,
За мен е чест да Ви поздравя със 135-та годишнина от Освобождението на Мизия!
Дълбок поклон и вечна слава на героите !
кмет на Община Мизия
д-р Виолин Крушовенски


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар