*

ПОСЯХА ХИЛЯДОЛЕТНО ЗЪРНО КРАЙ ОХОДЕН

|

Възпроизведени семена от едрозърнест плевест лимец, вирял по нашите земи преди хилядолетия, посяха днес в ранно-неолитното праисторическо селище Валога край Оходен.
Откритите през миналите археологически разкопки тук семена от тази култура, прародителка на днешното жито, напълно съхранени, бяха възпроизведени и днес посяти ритуално, така както са правели точно преди 80 столетия в близката до река Скът нива. Тук, буйната някога река е правела завои, меандри, като е оставила след оттеглянето си богата наносна земя.
Ритуалната сеитба в деня на есенното равноденствие, на преклонението към богинята майка Земя, бога Слънце и огънят, като мъжкото начало, беше показано с възстановка от младежите на група ТЕМП с ръководител Георги Врабчев. Бе извършено ритуално освещаване на гробовете открити тук на, живялите преди 8 000 години хора от четири поколения, като първите открити бяха Христо и Тодорка, както ги нарекоха журлналистите. Освещаване на сакралното място, но светилището на Слънцето. Археологът Георги Ганецовски, ръководител на проучванията вече години наред на това древно място поясни, че целта им е да възстановят ритуала на древната земеделска цивилизация, която явно е зародена по нашите земи, от полагането на лимеца в земята, до неговото прибиране и приготовляване на хляб. След ритуала в четирите разкрити гробници започна засяването, което стана в четирите посоки на нивата, изток, запад, север и юг, като наред със семената се поставяше и късче от разчупена на четири обредна пита. Ганецовски сподели, че по-дълготрайната им цел е да направят наистина своя Център за приложна археология тук, като разчитат на партнъорството с фондация "Бъдеще в миналото" с председател Иван Лишков. Предвижда се превръщането на праисторическото селище Оходен-Валога в трайна туристическа дестинация. За целта ще се направи възстановка на сакралните гробници, на светилището на бога Слънце, на олтара с погребаните там хилядолетни еленови рога, разкрити това лято.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар