*

ПОСРЕДНИЦИТЕ - ВЕЧЕ С УЗАКОНЕН ГРАБЕЖ

|
ПОСРЕДНИЦИТЕ - ВЕЧЕ С УЗАКОНЕН ГРАБЕЖ

Иван Сухиванов
http://www.svobodata.com

Годините на прекия грабеж отминаха, множество от рекетьорите, ударили кьоравото, вече са във властта, стоят начело на партийни камарили или просто кротуват някъде като банкерчета или крупни собственици.

Населението вече се изсмуква чрез посредническите “услуги”, лежащи върху т.нар. Закон за обществени поръчки (ЗОП). Гербисткото управление неколкократно променя регламента в ЗОП, усложнявайки процедурите, но по същество за “правилният” човек или фирма, остана въможността да спечели държавната или общинска поръчка.

За това съдействат отработените корупционни схеми, в дъното на които стои съответният общински съветник, депутат, кмет или областен управител. Празно няма. Информацията също се търгува – я като търговия с влияние, я като директен рушвет. Зад всичко това стои и една прекрасна съдебна система, която легитимира злоупотребите.

Как се бута цялата тая бутафория? По никакъв начин не става, а и със сегашният управляващ “елит”, произхождащ от старата червена номенклатура, източила държавата неколкократно.

Спомнете си колко години наред т.нар. “валутни бюра” мамеха безнаказано; да не би да не можеше да се сложи ред? Ами тогава олигарсите щяха да се лишат от сериозен приход. Същото е положението със вторичните суровини например, с картелите при топлофикациите, телекомуникациите, бензина, лекарствата, зърното и храните, туризма, рекламата и медиите. Същото се разиграва и с охранителния бизнес, чийто еманация днес оглавява държавата.

Казват ни, че е съвсем, ама съвсем нормално “посредниците”, лихварите, борсовите тарикати и прочее паразитираща сган, да живеят най-добре. Щото работели и техните иновационни проекти движели държавата към светли бъднини. Това нещо било капитализмът, тоест, самата естественост, приравнена с “божа работа”.

Но излиза, че и “кризата” днес е божа работа, санкция върху обикновените хора, дошла от алчността на богатите. Защото въпреки кризата милионерите се увеличават – така хиперинфлацията е рай за мошениците. Ами нека се установи вечната криза, в която сме замръзнали ат няколко години. Кой ще спечели от това? Явно пак същите, скрити за паравана.

И защото се видя, че Б.Б. не става за това, за което се е цанил, българите продължават да търсят изход навън. Но и тук е окупирано от гадните посредници. Имам предвид фирмите, които посредничат за работа в чужбина.

Наистина ли е толкова наивен българинът, че им се доверява, или просто отчаянието го тика да върши безумия?! Шампионите в измамите са варненските фирми, които уж ви уреждат работа в чужбина. Защо е така ли? Ами защото централната власт е вдигнала ръце от този български град и местната мафия вилнее безнаказано. Защото това, което се случи в Дупница с галевите, отдавана се е случило другаде с галениците на сегашната власт.

И сегашният скандал със скандално зарязаните работници в един скандинавски град, се случва отдавна с хиляди други хора, но без да се шуми за това. От Бюрото по заетостта назидателно ни поучиха, че измамените нещастници трябвало да проверяват дали фирмите присъстват в лицензионния списък при тях. Ами изманиците отдавна действат с лицензи!

Това, че имат лицензи не ги прави почтени. Напротив държава вече участва съучастнически с тях, понеже ги лицензирала формално. Известно е, че измамените имат устни договорки да дадат първата си заплата на посредниците, които преди това са прибрали някаква дребна такса за очи.

Иначе излиза, че тези фирми действат от благородни подбуди, уреждайки ви работа в чужбина срещу смешно ниски цени за услугата си. В основата на такива фирми обаче стои съответното мафиотче, което е недосегаемо за закона.

Впрочем законите у нас /видя се, че по същество лобистки/ всъщност са едни закани – срещу малкия неорганизиран и наивен гражданин, мечтаещ да живее по-добре в скапаната си мизерна държавица, в която е заложник до живот. Ако междувременно не се е измъкнал навреме. Някъде там, навън, където няма мафия, комунисти, корумпирани свине, и се диша съвсем свободно, без насреща ти да виси образа на Бойко Б.

Нормална европейска страна, както обичаме да казваме и която скоро няма да сме. А няма да бъдем, защото още не приемаме обявения тотален провал, който Европа ни показа за пореден път с доклада. Като че ли не го знаехме! И когато се юрнаха към царя, сетне и към Герб… нима не беше ясно. А сега и към пръмовица, както ни убеждават някои негодяи.

Защото нашият живот е нещо дребно за държавата наистина, но все пак наш и единствен. И ако Б.Б. ни открадна 4 години с лекота – кой е виновен? Не ни ли омръзна да гледаме маймунджилъците във властта, която ни третира като слепи роби? Не ни ли писна?

Явно не.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар