*
Борба с вредителите

ПОСЛАНИК МАТИАС ХЬОПФНЕР: В БЪЛГАРИЯ МЕДИИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЧАСТИЧНО СВОЯТА ЗАДАЧА

|
ПОСЛАНИК МАТИАС ХЬОПФНЕР: В БЪЛГАРИЯ МЕДИИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЧАСТИЧНО СВОЯТА ЗАДАЧА

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер и президентът Росен Плевнелиев на дискусионната платформа "Година преди старта: дигитална България".


В България медиите изпълняват само частично своята задача, заяви посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер.

"За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни. Бъдещето, демокрацията и просперитетът зависят от това дали българските медии ще удържат на предизвикателствата и дали ще са в състояние да казват истината директно", заяви посланик Хьопфнер в сряда.

Той цитира Джордж Оруел, че свободата на мнението и на пресата е "правото да казваш на хората това, което не искат да чуят".

"Тази централна задача на медиите ще бъде изпълнена само, ако медиите кажат на определени хора това, което не искат да чуят", посочи Хьопфнер.

"ЕС ще следи много внимателно тези въпроси, ЕС не е само една зона за свободна търговия, а е в основата си една общност на споделени ценности. Независимостта и свободата на медиите е точно една такава ценност, която ЕС ще защитава срещу всякакви атаки, ще се опита да защити от всички опити да се ограничи свободата", заяви посланик Хьопфнер.

Изявлението му, макар и издържано в дипломатичен тон, е поредната сериозна критика, отправяна към свободата на българските медии от страна на западните партньори.

Преди два дни новият посланик на САЩ Марси Рийс посочи свободата на медиите като един от петте приоритета, по които ще работи в България, заедно със съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, насърчаването на енергийната диверсификация, свобода на търговията.

Миналия месец зам.-председателят на Европейската комисия Нели Крус направи специална среща с представители на българските медии, поради сериозните сигнали, стигнали до Брюксел, за концентрация на собственост, непрозрачно финансиране, правителствен и корпоративен контрол върху свободата на словото в България.

Посланик Матиас Хьопфнер говори по темата по време на участието си в кръгла маса за цифровизацията на телевизията.

Президентът Росен Плевнелиев, който също бе гост на форума, коментира, че "най-важното е какво е съдържанието, което ще покажем, технологиите са важни, но много по-важно е да доставяме на хората смислена и качествена програма".

Той посочи, че само 14% от българите знаят какво е цифровизацията на телевизията и това трябва да се промени.

Според него зрителите трябва да знаят какво предстои и какво е необходимо, за да приемат дигиталната телевизия.

"Този процес може да бъде реализиран само с общите усилия на законодателя, регулаторите, телевизионните оператори, медийните доставчици и потребителите", каза още Плевнелиев.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар