*
Борба с вредителите

ПОРЕДНА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЯВА НА ТАНЦОВ СЪСТАВ "ФОЛКЛОРНА КИТКА" - ГР. ВЪРШЕЦ

|
ПОРЕДНА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЯВА НА ТАНЦОВ СЪСТАВ "ФОЛКЛОРНА КИТКА" - ГР. ВЪРШЕЦ

За втори път тази година танцов състав „Фолклорна китка” – гр. Вършец представи творчеството си на международна сцена. След изявите си в гр. Сокобаня, Сърбия, формацията гостува с четиридневно турне в гръцкия курорт Паралия Катерини. Курортното градче се намира на брега на Егейско море, в подножието навръх Олимп, на 80 километра от гр. Солун. Градът привлича десетки хиляди туристи с дълги пясъчни плажове, чисто море и близост до уникалните манастири на Метеора, Халкидики, водопадА в Едеса.

Инициативата за международната изява в края на септември дойде след покана от организаторите на международния фестивал „Лира”, което е доказателството за все по – голямата популярност на състава. Фестивалът тази година бе предимно с балканско звучене, а „Фолклорна китка” и състав от гр. Стара Загора бяха единствените представители на страната ни зад граница. Участие в надиграванията взеха още групи от Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Румъния. Форумът на танцовото изкуство е включен традиционно в културния календар на местното кметство и привлича десетки хиляди туристи ежегодно.

Четиридневното турне стартира с традиционното за подобен формат дефиле, в което бяха развети знамената на България и Вършец, и по време на което десетки българи, работещи в южната ни съседка пееха химна на родината. Емоционалните изяви се провеждаха всяка вечер на площада пред църквата „Света Параскева”, а празникът на балканската култура продължаваше до полунощ. Сред постановките публиката видя „Петрунино хоро”, „Лазарки”, „ Северняшка сюита”.

След изявите си ръководителят на танцовата формация Невена Стоянова получи покани за гостуване в съседна Румъния и Сърбия. Проведен бе и разговор за инициирането на подобен фестивал и в град Вършец следващата година, за което предстоят още разговори с местното общинско ръководство.

Танцовият състав „Фолклорна китка” благодари на ръководството на Община Вършец, Народно читалище” Христо Ботев 1900” и на местните благодетели Христо Тачев, Вътко Маринов, Иван Иванов, за съдействието при представянето на местния фолклор на този престижен международен фестивал.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар