*
Борба с вредителите

ПОГРЕБАЛНА ФИРМА В САЩ С АЛТЕРНАТИВА НА КРЕМАЦИЯТА... ВТЕЧНЯВАНЕ

|
ПОГРЕБАЛНА ФИРМА В САЩ С АЛТЕРНАТИВА НА КРЕМАЦИЯТА... ВТЕЧНЯВАНЕ

С новата техника се намаляват емисиите на парникови газове от гробищните паркове с 35 на сто.

Фирма от щата Флорида предлага алтернатива на кремацията, като втечнява труповете на покойниците и ги превръща в кафяв сироп, съобщи Би Би Си. За целта тленните останки се полагат в машина от неръждаема стомана, приличаща на оргомна пералня. Тя е в състояние да втечни трупа за по-малко от три часа. Полученият кафяв сироп може да бъде излят направо в канализацията, докато костите се доставят на близките за погребение или кремация.

Санди Съливан, шеф на фирмата Resomation Ltd., хвали достойнствата на нововъведението: "Процесът при нас е клинично чист и е по-екологичен от останалите погребения". Машината била инсталирана в погребален дом в гр. Сейнт Питърсбърг. Флорида е седмият американски щат, легализирал "погребалния втечнител".

Апаратът използва процеса на алкалната хидролиза, при който трупът се потапя в разтвор от вода и калиева основа. Машината се поставя под налягане и повишава температурата си до 180 градуса по Целзий. В този режим работи в продължение на 2,5 - 3 часа.

Според Съливан неговият уред използва същите химически елементи, с които си служат бактериите за разлагането на труповете. Но неговата фирма го прави за часове, а не за месеци и години, както е при "естествения" процес.

С новата техника се намаляват емисиите на парникови газове от гробищните паркове с 35 на сто. Избягват се и вредните живачни изпарения от пломбите на покойниците, които се получават при кремацията.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар