*
Борба с вредителите

ПОДВОДНИТЕ ЧУДЕСА НА ЧЕРВЕНО МОРЕ

|
ПОДВОДНИТЕ ЧУДЕСА НА ЧЕРВЕНО МОРЕ

Подводното царство на Червено море е хипнотизиращo. В кристално чистите му води процъфтяват живи корали във всички нюанси на дъгата, а сред тях като живи скъпоценни камъни се плъзгат ята риби. Гмуркането тук предлага срещи с морски костенурки, скатове, акули чукове и дори китови акули. Опитните гмуркачи могат да изследват потънали кораби и да се гмуркат през нощта. Най-добрите места за гмуркане в Египет предлагат тези необикновени преживявания.

 

Хургада и Шарм ел Шейх: най-добрите дестинации за гмуркане

 

Червено море е световно убежище за гмуркачите, което предлага несравними подводни приключения. Въпреки че Хургада е гореща туристическа точка за почивки в Египет, тя бледнее в сравнение с Шарм ел Шейх като дестинация за гмуркане. Шарм ел Шейх разполага с изключителни места за гмуркане, които са ненадминати по своето величие и красота.

 

Рас Мохамед

 

Разположен в южния край на Синайския полуостров, на 25 км от Шарм, Рас Мохамед е един от най-големите коралови резервати. Това е първокласно място за гмуркане в Египет, известно със зашеметяващите си подводни пейзажи.

 

Създаден преди 35 години, за да защити рифовете, които са пленили Ж. И. Кусто, този резерват е дом на над 200 вида корали, като някои колонии датират отпреди повече от 2 милиарда години. Водолазите често изследват рифове, наречени Градината на змиорките и Обсерваторията на акулите. Тези живи коралови легла са обитавани от риби клоуни, морски кончета, морени и безброй други морски обитатели. Гмуркането в Рас Мохамед често се съчетава с посещение на Езерото на желанията и мангровите градини.

 

Остров Тиран

 

За тези, които търсят най-доброто гмуркане в Египет, рифовете на остров Тиран са несравними. Част от националния парк Рас Мохамед, протокът Тиран свързва Червено море със залива Акаба и включва четири впечатляващи рифа, кръстени на британски изследователи: Томас, Уудхаус, Джаксън и Гордън. Тези коралови стени гъмжат от живот - от малки, скимтящи рибки до огромни костенурки. Рифът Джаксън зашеметява водолазите със своите огнени корали, горгони и турбинарии. Бонус за водолазите тук е останките от кораба "Лора".

 

Дахаб

 

Дахаб предлага спиращ дъха подводен каньон, който осигурява фантастични гмуркания за всички нива на умения. Влезте във водата близо до брега и вървете около 30 метра надолу по полегат склон, който се простира на стотици метри.

 

Този каньон представлява естествен подводен тунел, до който се стига през няколко разломни входа. След като достигнат дълбочина, водолазите могат да се изкачат в кръгъл "аквариум" - естествена пещера. В пясъчното легло на това място могат да се настанят до шест души.

 

В близост до него зашеметяваща коралова градина споделя същите входни и изходни точки. Гмуркането започва и завършва в обширна синя лагуна с бяло пясъчно дъно, патрулирана от риби корнет. По-нататък впечатляващ връх е дом на актинии, риби еднорози и риби крокодили, които водят по-надълбоко в кораловата градина.

 

Чувството да се плъзгаш покрай великолепната коралова стена от едната страна, със синята лагуна от другата и дълбокото море отдолу, е неописуемо. Гмуркането завършва с изкачване "по водопад" до малка коралова градина - рай за подводните фотографи, които искат да заснемат това уникално великолепие.

 

Заключение

 

Червено море предлага гмуркане като никое друго, с богатия си морски живот, ярките корали и уникалните подводни пейзажи. Независимо дали сте начинаещ или опитен водолаз, местата за гмуркане в Червено море обещават незабравими приключения и зашеметяваща природна красота. От световноизвестните рифове на Шарм ел Шейх до вдъхващите страхопочитание каньони на Дахаб - подводният свят на Египет е рай за водолазите.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар