*

ПОЧТИ 4 МЛРД ЛЕВА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА, РАДОСТ ЗА ДЯНКОВ

|
ПОЧТИ 4 МЛРД ЛЕВА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА, РАДОСТ ЗА ДЯНКОВ

Почти 4 милиарда лева влизат в България от нашите сънародници, работещи зад граница. Преди настъпването на кризата чрез преводи до своите семейства българите по света са пращали у нас над 2 милиарда и половина евро.
Това разкри почетният председател на Асоциацията на българите по света акад. проф. д-р Григор Велев, съобщи Дарик радио.
Сънародниците ни зад граница са около 15 милиона. Проф. Велев смята, че спрямо българите в чужбина се прилагат двойни стандарти в Европа и често те работят за много по-малко пари в сравнение с гражданите на съответната държава, въпреки че реално полагат доста повече усилия.
Друг проблем, с който се сблъскват емигрантите, е изолирането им от страна на консулства и посланически служби. Затова членовете на Световния парламент на българите ще настояват за създаването на министерство, което да защитава интересите им.
Над 80% от студентите ни, които следват в САЩ, не се връщат обратно у нас, за да правят кариера в родината си. Половината от тях започват работа в Америка още докато учат. Данните изнесе председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов пред "Фокус", като статистиката за САЩ е неофициална. Българите, следващи в USA университети през миналата година, са били близо 2 хиляди.
Около 30 000 българи общо са продължили образованието си зад граница. Най-предпочитана дестинация за тях е Германия. 8000 са студентите ни там, независимо от таксите за обучение или по-примамливите условия в държави като Великобритания и Холандия.
"През последните две години се наблюдава рязко увеличение на броя на българските студенти във Великобритания", отчете обаче Росен Иванов. Само за миналата година техният брой е 3000. Интересът е намалял значително към университетите във Франция, където има спад от 33% за последните четири години.
Учащите в Австрия са около 2000 души, а в Холандия - наполовината. Около 600 са българите, които следват в Испания, а около 1000 - в Италия.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар