*
Борба с вредителите

ПО-МАЛКО ПАРАЛЕЛКИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА

|
ПО-МАЛКО ПАРАЛЕЛКИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА

По-малък брой паралелки за завършващите основно образование предвижда за следващата учебна година Регионалния инспекторат по образование във Враца. Причината е в по-малкия брой ученици - 906. За първи път те са под хиляда, коментираха от РИ на МОМН. Държавният план-прием бе разгледан на заседание на Постоянната комисия по заетост към областния управител.

За учебната 2012- 2013 година в Област Враца се предвиждат 41 паралелки, от които 24 професионални, 3 непрофилирани и 14 профилирани. За сравнение - за настоящата учебна година паралелките са били 46.

След 7 клас ще бъде предложен държавен план-прием в 21 профилирани и 7 професионални паралелки. Ще бъдат предложени и две паралелки с първа степен за професионална квалификация.

Нови професии ще има след основно образование, след 7-ми клас, както и в задочната форма на обучение. Те ще са предвижда се децата да се обучават за козметик, оператор подемно-транспортна техника, финансов отчетник, офис-мениджър, еколог, монтьор на селскостопанска техника и др.

На заседанието беше представена и информация от директора на РСЗ - Монтана относно одобрените регионални програми за Област Враца, включени в Националния план за действие по заетостта за 2012 година. Нашата област е със значително повече одобрени програми и брой заети лица в тях, сравнено с областите Видин и Монтана.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар