*
Борба с вредителите

ПИРАТИТЕ СА ВЕСТИТЕЛИ НА НОВАТА ПОЛИТИКА

|
ПИРАТИТЕ СА ВЕСТИТЕЛИ НА НОВАТА ПОЛИТИКА

Внезапният оглушителен рев, идващ в една от последните съботни вечери от бар "Йегерклаузе", разположен в източния бохемски квартал на Берлин - Фридрихсхайн, звучи като обикновено възклицание на футболни фенове. Ала тълпата в бара, облечена в дънки и кецове и изглеждаща напълно добронамерена, не прилича на обикновените футболни фанатици.

Още по-сигурно е, че тези хора не приличат и на действащи политици, макар че те са точно такива: членовете на новата Пиратска партия, която наскоро отбеляза ключова електорална победа в малката западна провинция Саарланд.

Докато младите бунтари срещу авторското право бележат успехи, старите партии залязват

Основаната през 2006 г. Партия на немските пирати, която дълго бе отхвърляна от експертите като нишова партия, вманиачена по реформата в областта на авторските права и онлайн сигурността, си спечели 4 места в регионалния парламент в Саарланд - два пъти повече от някога силната Зелена Партия, и много повече от подкрепящите бизнеса Свободни демократи, които не спечелиха нито едно място.

Този месец партията е изправена пред най-голямото си предизвикателство - изборите в още две провинции, включително Северен Рейн-Вестфалия, най-населената в държавата. Ако резултатите съвпаднат с новите прогнозни очаквания - 13 процента в полза на Пиратите (което ще ги превърне в третата най-популярна партия в Германия), това със сигурност ще бъде доказателство, че нова политическа сила набира влияние, която ще предложи неоспорим урок на партиите и от двете страни на Атлантическия океан.

Идеите им далеч обаче не се изчерпват с борбата срещу копирайта

На повърхността наистина изглежда, че Пиратите са нишова партия: тяхната платформа застава зад по-голяма защита на споделянето на файлове и се обявява срещу цензурата, а освен това предлага и някои нетрадиционни идеи като право на вот за тийнейджърите. Ала истинската им цел и причината за успеха им е по-всеобхватна: използването на Интернет за създаване на нова политическа структура, която ще реши проблема с ангажирането на гражданите - и то не само по време на предизборните кампании, но и в ужасяващата реалност на същинското управление.

Те идват в подходящото време. Традиционната немска политика е бюрократична и плашеща за незапознатите с нея хора. Не е чудно, че гласуването и участието в партии сред младите германци е силно намаляло. В 60-те години на миналия век, подобна липса на ангажираност доведе до т. нар. извънпарламентарна опозиция, всеобхватна категория, в която се включиха както миролюбивите Зелени, така и агресивните членове на т.нар. фракция "Червена армия", а между двете крайности имаше хиляди недоволни протестиращи.

Борбата за пиратската кауза реално е за нова политика, с онлайн средства

Ала поколението на Пиратите не е толкова радикално, колкото неговите предшественици и разбира ценностите на конвенционалната политика. Те просто са на мнение, че тя е заседнала в миналото. Прозрението на Пиратите е, че Интернет е както послание, така и среда. Младите немци, които прекарват много време онлайн, са силно заинтересовани от опитите на правителството да регулират или наблюдават тяхната дейност. Междувременно, Интернет предлага начин за партията да преобрази изцяло немската политика.

Използвайки софтуерен пакет, наречен Liquid Feedback, Пиратите могат да създават продължителни политически форуми в реално време, в които всеки член има равен принос към общите за партията решения, 24 часа в денонощието. Въпреки това, тук става въпрос за нещо повече от хитро измислен уеб-форум: сложни алгоритми проследяват членския принос и генерират мигновени колективни решения.

Разбира се, на едно определено ниво Liquid Feedback е технологичен трик - усилие да се ангажират младите хора, така че да станат част от монотонната немска политика извън предизборните кампании и дори офлайн. Каквото и да е обаче, то работи - в края на миналия месец 1300 члена на партията се събраха в малкия северен град Ноймюнстер, за да изберат нов управителен съвет на партията.

Властите се налага вече да се вслушват и в онлайн гласа на младите избиратели

Успехът на Пиратите все още едва ли може да бъде наречен очевиден: въпреки че те опровергават слуховете за "неизбежния" си разпад от години, необходимо е те да изчакат парламентарните избори следващата есен, за да се утвърдят и на федерално ниво.

И все пак истинският урок за политиците не е как се изгражда жизнеспособна трета по сила партия, а как властта трябва да се адаптира към политическите нагласи на технологично грамотните, използващи Интернет гласоподаватели. Лесно е да отхвърлим Пиратите като странна група от идеалисти. Но както могат да свидетелстват безбройните немски политици от старата гвардия, игнорирането им от "основните играчи" на политическата сцена е единствено в тяхна собствена вреда.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар