*
Борба с вредителите

ПЕТЪР КАСАБОВ ПРЕД NOSTRABET: ТАЙБЕ ЮСЕИН Е ГЛАДНА ЗА ТИТЛИ И ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ

|
ПЕТЪР КАСАБОВ ПРЕД NOSTRABET: ТАЙБЕ ЮСЕИН Е ГЛАДНА ЗА ТИТЛИ И ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ

Снимка: lap.bg

Петър Касабов е треньорът, под чието ръководство Тайбе Юсеин постигна най-големите си успехи в борбата. Той започва да работи с нея през 2016 година и впоследствие двамата се справят по великолепен начин. Тайбе стана трикратна европейска шампионка, като последната й титла е от преди дни в Будапеща, веднъж световна шампионка и трета на Олимпийски игри. В момента Касабов е и старши треньор на женския национален отбор по борба.

В интервю за НостраBET Петър Касабов говори за съвместната си работа с Тайбе Юсеин, разкрива коя спортна мечта иска да сбъдне тя и как поддържа високо ниво толкова години.

-       Г-н Касабов, Тайбе прегази всички на тепиха в Будапеща и спечели трите си срещи, без да даде точка на съперничките – 26:0. Друга боркиня постигала ли го е на такъв голям форум?

 

-       Мисля, че само една японка го направи на последната Олимпиада. Иначе Тайбе е първата българка с такова постижение.

 

-       Вярвахте ли, че ще стане първа по такъв категоричен начин?

 

-       Ние не сме мислили колко точки ще даде на съперничките си. Важното за нас беше, че определено е много добре подготвена и мобилизирана. Бяхме подготвили и стратегия,  която се надявахме да е успешна, а Тайбе беше настроена да не дава шансове на своите опонентки. В крайна сметка се получи, за разлика от друг път, когато не се е получавало поради различни причини. Сега обаче всичко се разви за нас по идеалния сценарий.

 

-       Имаше ли трудни моменти за нея в някоя от трите схватки на европейското?

 

-       Труден момент, не бих казал. Трудна беше самата подготовка и усилията, които полагахме, до излизане за схватките. Когато вече беше стъпила на тепиха, изпълняваше плана и се справи безупречно. За мен беше удоволствие да я гледам отстрани, както нея, така и другите ни момичета.

 

-       Съмнявали ли сте се, дори за миг, че титлата може да избяга на Тайбе? 

 

-       Не. Като знаех в каква форма навлиза, като я виждах какъв хъс влага и колко гладна е за тези победи, бях сигурен, че ще стане първа. На тепиха ясно се видя, че е с класи над останалите.

 

-       Какво Ви казаха специалистите за Тайбе?

 

-       Казаха ми, че е уникална, че целият ни женски тим е уникален. Радваха ни се и отчетоха каква прекрасна екипна работа сме свършили със състезателките.

 

-       Това ли бе най-добрата борба за Тайбе Юсеин?

 

-       Не е най-добрата й борба, защото винаги може още малко. Но на този етап така стояха нещата и това, което показа, й бе напълно достатъчно да спечели златото. Тайбе показа, че тя е човекът.

 

-       Олимпийски златен медал ли ще е сбъдната мечта на Тайбе?

 

-       Хората са казали: Не си казвай мечтите, защото все някой ще ги открадне. Нашата цел винаги е първото място, но не винаги става, както с Евелина и Миглена. Но пък така сме изградили мисленето на всички - винаги да гонят първото място.

 

-       Какъв стимул ще има оттук нататък Тайбе в следващите две европейски и световни първенства, след като мисли само за Игрите в Париж през 2024 година?

 

-       Всяко състезание е важно, въпросът е всичките ни боркини да са живи и здрави, за да могат да показват това, на което са способни.

 

-       Казахте, че Тайбе е с класи над другите в Европа. Кои ще са й конкурентки за световна и олимпийска титла?

 

-       Две боркини от Киргистан и Япония. Но най-важно е Тайбе да е здрава, да е подготвена тактически и технически и да продължи да излиза срещу всички с мисълта за победа. Прави ли го, резултатите й ще зависят от самата нея.

 

-       Как успява тя да поддържа това високо ниво с години?

 

-       Тайната е в професионалното отношение към борбата. Спортът е до време и когато можеш и се чувстваш добре, трябва да се стремиш да извлечеш максимума, за да може в един прекрасен момент, като се обърнеш назад, да си доволен от себе си и да не съжаляваш за пропуснати моменти, когато си можел да го направиш. Старая се всяко едно момиче да го разбере и мисля, че успявам да им го предам.

 

-       Допускате ли, че Олимпиадата в Париж ще е последното голямо състезание за Юсеин?

 

-       Тайбе не е ми е споделяла, че смята да спира след Париж. Нито сме обсъждали такъв момент, нито сме говорили за него. Има боркини, които на 36 години например не само още се борят, но и побеждават.

 

-       Как успявате да възстановявате състезателките след толкова тежки битки?

 

-       Трудно е при нас възстановяването, тъй като не можем да намерим сериозни хора, с които да работим относно възстановяване и да бъдат с нас през цялото време. Затова използваме алтернативни начини, тъй като нашият спорт е травматичен.

 

-       Как приехта загубата на Тайбе на „Дан Колов“?

 

-       Вижте, в никакъв случай не искам да звучи като оправдание, но три дни преди турнира, тя си секна кръста и се наложи да променяме тактиката, за да се представи силно. Не исках да я спирам, тя трябваше да участава. Но истината е, че възпаленият нерв й пречеше да тренира - ограничаваше движенията на крака и кръста, изправяше се по-трудно, не можеше да прилага коронната си хватка, не можеше да влиза като хората. Но нали затова сме професионалисти. Всички мислеха, че проблемът идва от старата й операция, но добре успяхме да го скрием.

 

-       Потърсихте ли народни лечители?

 

-       Не, защото ако беше отишла при такива, няколко дни след това нищо не трябваше да прави, а само да почива. Ние обаче нямахме нужното време, тя трябваше да тренира и да се подготвя. Решихме здравословния проблем с мазила и  лекарства.

 

-       Г-н Касабов, за 6 години работа с Тайбе й помогнахте да покори всички спортни върхове. Как го направихте?

 

-       Когато през 2016 година станах личен треньор на Тайбе и старши треньор на националния тим, се разбрахме с момичетата какви са моите изисквания. Основното е спазването на режима. Аз им обясних, че те трябва да приемат борбата като начин на живот, но да не им бъде в някаква тежест. Когато сме на лагер, от 14 до 16 часа следобед задължително си почиват в стаите, а вечер в 22 часа вече са по леглата, за да може да са пълноценни в тренировките на другия ден.

 

-       Ще има ли нова Тайбе Юсеин у нас?

 

-       Младите момичета следват нейния пример и примера на останалите в отбора. И виждам, че нещата се получават, както откъм мотивация, така и спортно-технически. Това ме прави оптимист, че следващите поколения също ще бъдат успешни.

 

-       Имало ли е пресищане от успехи при Тайбе и другите момичета?

 

-       Те нямат насита. Може би само преумора след всяко голямо първенство. Затова винаги почиват две седмици, но става така, че през тях ме търсят сами да се връщат в залата. Като мине голямо първенство им казвам: Не искам да ви виждам две седмици, почивайте си. А те още на втората седмица започват да ми звънят и да ме питат кога ще тренираме. Това е начин на живот.

 

-       Как се справят Вашите боркини с излишните килограми?

 

-       Този проблем отдавна сме го решили с внимателно хранене. Аз им изготвих общ режим и докато им изградя навици на хранене, минаха 6 месеца. Те видяха, че е правилно и сега сами го спазват, без да се налага да ги контролирам. Абсолютни професионалисти са моите момичета и благодарение на тях често се чувствам като специален треньор и човек.

https://nostrabet.com/petar-kasabov-taybe-yusein-e-gladna-za-titli-i-primer-za-mladite/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар