*
Борба с вредителите

ПЕТ ОБЩИНИ ИСКАТ ПАРИ ПО ПРОЕКТ "ЖИВОТ В ОБЩНОСТТА"

|
ПЕТ ОБЩИНИ ИСКАТ ПАРИ ПО ПРОЕКТ "ЖИВОТ В ОБЩНОСТТА"

Пет общини от област Монтана са представили проекти за финансиране на домове за хора с психични увреждания, съобщи на семинар шефът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” Георги Цеков. Средствата ще им бъдат предоставени чрез проекта „Живот в общността” на програмата „Развитие на човешките ресурси”. В страната общо 35 общини са поискали пари за същата цел.

Във всяко от 180-те селища на областта има по един-двама души, които си говорят сами по улиците и са опасни за останалите, допълни Георги Цеков. В единствения дом за хора с психични проблеми в село Говежда са настанени 72 души. Чакащите са над 70. Едно освободено място се заема само за няколко часа след напускането или смърт на някой от домуващите.

Домът в село Говежда предстои да бъде закрит. Не зная как хората от него ще бъдат пуснати на свобода и ще заживеят в защитени жилища, сподели кметът на общината в Георги Дамяново Дилян Димитров. Сега повечето от тях пият редовно лекарствата си и не буйстват, но винаги се намират по двама-трима, които влизат в конфликт с местните жители и това създава проблеми на местната власт.

Останалите общини, които са поискали строеж на жилища за психично болни, са Монтана, Лом, Медковец и Чипровци. Според кметовете, броят на хората, които се нуждаят от болнична психиатрична помощ се увеличава.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар