*
Борба с вредителите

ПЕСни ЗА НЕГО ПЕЯТ

|
ПЕСни ЗА НЕГО ПЕЯТ

...или как неочакваният избор на Сергей Станишев начело на европейските социалисти върна самочувствието му в БСП въпреки поредната изборна загуба

Елена Старидолска
Капитал

"Още Тодор Живков, когато искаше да свали някого, го повишаваше. Сега Сергей Станишев има по-висок пост, ще отиде там, а другарят Румен Овчаров ще стане председател на БСП и всички ще бъдат доволни."

Разсъжденията на Лъчезар Костов, член на Градския съвет на БСП в София, разсмяха делегатите на столичното разширено партийно ръководство в залата на "Леге" 10, които в понеделник вечерта анализираха резултатите от местните избори начело с Румен Овчаров.

Темата за лидера на партията Сергей Станишев, който преди седмица оглави Партията на европейските социалисти (ПЕС), не беше в центъра на дискусията, но даде нова енергия на опитните апаратчици да обмислят стратегии за поведение на следващия пролетен конгрес на БСП, когато ще се избира председател.

Костов, без да иска, напипа една от тях - изпращането на Станишев на отговорна партийна работа ще увеличи тежестта на отделните лобита сред социалистите (включително и на Румен Овчаров), които ще се опитат да се намесят в управлението на формацията.

Влиянието на тези лобита ще е от особено значение и за още една предстояща задача - подреждането на листите с кандидатите за народни представители за вота през 2013 г. Хоризонт, който на "Позитано" 20 вече започва да се очертава, след като новата позиция в ПЕС ги накара да мислят в по-едър мащаб.

За да излезе сметката на Овчаров и на някои от другите лобита в партията обаче, трябва да се елиминира факторът "Георги Първанов", а това няма да е лесно. Президентът е категоричен, че след 22 януари се връща в партията и ще се кандидатира за председател на БСП. "Ще играе докрай", твърдят хора от екипа му. За десетина година начело на партията Сергей Станишев не е успял да я модернизира, а Георги Първанов има ясна концепция за това, била основната теза на сегашния държавен глава.

Заявката му предполага челен сблъсък със Станишев, който въпреки високия пост в Европа не се отказва и от първото място в БСП. Зад него засега неофициално застават и представители на други лобита в партията. Силите им ще проличат през първите месеци на 2012 г., когато ще започнат номинациите за конгреса.

Странно ще е, ако председателят на ПЕС изгуби вътрешнопартийния вот в България, но неведнъж сме произвеждали новини. Без да знаят категоричността на Първанов от софийската организация, от т.нар. ляво крило в партията и членове на изпълнителното бюро независимо един от друг прогнозираха, че най-вероятно Сергей Станишев и Георги Първанов няма да влизат в сблъсък (директно или чрез протежета), а ще се разберат как да си разпределят позициите в БСП.

От една кръвна група

След като се уталожи еуфорията сред евродепутатите на БСП и близките сътрудници на Сергей Станишев от новия му пост (досега незаеман от политик от Източна Европа), се появиха и по-трезви версии как председателят на партията стигна до него. ПЕС е паневропейска организация, състояща се предимно от опозиционни партии в момента. Като всеки общ европейски проект той подлежи на строги баланси между силните на континента. Заради това представители на френската и германската левица не заемат този пост.

Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро, който е едно от авторитетните имена в левицата, току-що загуби изборите, а от друга държава, където левите още са на власт - Австрия, ще бъде избран новият председател на соцгрупата в Европарламента, след като настоящият Мартин Шулц стане председател на парламента догодина. Друг конкурент, който се е споменавал, е бил бившият словашки премиер Робърт Фицо, но заради популисткото му минало той бързо отпаднал.

Самият Шулц, който е предложил поста на Станишев, изтъква като мотиви, че той "е член на изпълнителното бюро и е човекът, който вкара България в ЕС". Станишев е едновременно бивш премиер и настоящ лидер на партията си - рядка комбинация сред левите в Европа тези дни. Той сяда на стола на досегашния председател, бившия премиер на Дания Пол Нируп Расмусен, който се оттегли предсрочно заради здравословни проблеми. Запознати коментираха пред "Капитал", че леко недоволство е имало сред представителите на Румъния, които осъзнавали, че така или иначе е "дошъл редът" на Източна Европа.

Българският политик е познато лице за европейските социалисти още от времето, когато беше международен секретар на "Позитано" 20 се занимаваше с вкраването на бившата комунистическа партия в редиците на европейските социалисти. Диалогичен, не тропа по масата, говори много добър английски - все неща, които прилягат на шеф на една организация, която се стреми да търси най-малкото общо кратно между различни партии от различни държави. Или както го описа български евродепутат, "той е от тяхната кръвна група".

Този пост безспорно е престижен, но поемането му носи дилема за Станишев. Следващият конгрес на ПЕС, на който ще се избира постоянен председател, е през ноември 2012 г. Дотогава бившият премиер трябва да реши коя кариера да предпочете. На този етап той твърди, че "БСП е кауза" и че след като получил поканата лично от Пол Расмусен, поставил условие работата му да позволява съвместяването на двата поста. Това обаче надали ще е възможно.

Самият Расмусен напусна лидерското място в Дания преди две години и беше много активен начело на ПЕС - посещаваше конгреси, избори, работеше по алтернативи, срещаше се с американски икономисти-нобелисти и правеше стратегии. Непосредствената задача на Станишев и на този, който го наследи, ще е да създаде европейска платформа, с която партиите от ПЕС да се върнат на власт. Съвместяването на двете е трудна задача, признава и Шулц, според когото, ако Станишев поиска, ще остане за постоянно лидер на ПЕС.

Как се прегупират лобитата в БСП

И привържениците, и опонентите на Станишев в БСП са категорични, че въпреки огромното му желание с времето ще разбере, че няма да може да бъде пълноценен и на двете места. Най-вероятно ще се наложи да прехвърли част от най-близкия си екип в ПЕС, за да има на кого да се опре и там.

Проблемът с БСП е, че за десет години, откакто оглавява формацията, Станишев не успя да създаде истинско свое лоби или поне да наложи достатъчно авторитетни фигури, на които да се опре във вътрешнопартиен план. Съветниците му като Росен Карадимов и Ивайло Данаилов по-скоро гравитират около "Позитано" 20. Зад гърба на председателя, но защото така е редно, е и организационният секретар Евгений Узунов.

Показателни са имената на членовете на изпълнителното бюро, които Станишев включи в делегацията за Брюксел, присъствала на избора му - Георги Пирински, Дора Янкова и Михаил Миков. Първият освен зам.-председател на Народното събрание е и почти единственият дългогодишен "идеолог" на БСП - човекът, който пише концепциите, платформите и програмите на партията и който през годините неизменно, макар и не очевидно, настоява за нейната социалдемократизация.

Забелязва се, че интервютата си от последните дни Станишев вече говори за "пробив на БСП в социалдемократическото семейство" и че доверието, което партията е получила, е защото е водила политика "въз основа на ценностите на европейската социалдемокрация".

Вече се прокрадват предположения, че е възможно Станишев, принуден от ангажиментите си, да остави оперативното управление на партията на първи зам.-председател или пък някаква форма на триумвират. Ако се стигне дотам, най-вероятно сред първите обсъждани ще са тримата от делегацията. Тогава ще се намесят и останалите лобита, които няма да атакуват първото място в БСП.

Подкрепа за Станишев от понеделник декларира лидерът на софийската организация Румен Овчаров, който в анализа на изборните резултати поне два пъти спомена, че сега "няма място за лидерска битка в партията". В същото време остави председателите на райони в столицата да хвърлят вината за загубата на вота върху кандидата за кмет Георги Кадиев и на практика го принуди да се оттегли от местното ръководство.

Този първи знак за отдръпване от страна на Овчаров изважда (дори и само временно) бившия зам.-министър на финансите от групата на потенциалните алтернативи на Станишев. Но отваря пътя за кандидатурата на Овчаров, ако все пак се стигне до лидерски сблъсък.

За да елиминира допълнително възможната вътрешнопартийна опозиция, а и за да обясни значението на председателското място в ПЕС на редовите социалисти, още миналата седмица председателят от своя страна започна обиколка из страната. Първите места, в които отиде, са областите, в които БСП претърпя най-голяма загуба на местните избори - Стара Загора и Бургас.

Станишев планира конгресът на БСП да бъде насрочен за пролетта на 2012 г., най-вероятно преди парламентарните избори във Франция през май, които са първия му по-сериозен ангажимент начело на ПЕС. Датата ще бъде избрана на пленум в първите дни на януари, твърдят от бюрото.

"Знам кой ще бъде следващият председател на БСП - председателят на ПЕС", пошегува се член на изпълнителното бюро. "Дилемата Сергей Станишев - Георги Първанов вече не е актуална", каза друг. Георги Първанов обаче подготвя изненада.

Интригите в София надали могат да бъдат угасени от Брюксел.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар