*
Борба с вредителите

ПАТРИОТИЧНА ВЕЧЕР В ОРЯХОВО

|

Едно мероприятие, изпълнено с голямо съдържание, ни припомни защо не трябва да се срамуваме да се назовем „болгари”.

Хората, познаващи историята на своя народ се досещат, че става дума за написаната преди 250 години „История славянобългарская” от Паисий Хилендарски.

Тази история ни кара като родолюбиви българи да се гордеем с корените си на велик народ.

Историкът от СОУ „Христо Ботев” Татяна Станчева ни припомни живота на Паисий Хилендарски, кое го е накарало да напише историята на своя народ и какъв е бил според него начинът на нейното разпространяване сред обикновените люде. Припомни и още нещо много важно – неговите три завета – борба за независимост, борба за самостоятелна църква, борба за ново светско просвещение.

Във втората част от организираната от НЧ „Надежда 1871” вечер, водещите Мариела Личкова и Даниела Пурчева припомниха живота и делото на още един български будител, роден преди 190 години – Добри Чинтулов.

Женският хор към читалището изпя няколко възрожденски песни от Чинтулов, в което изпълнение се включиха и присъстващите граждани. И тъй като текстовете на песните са с много куплети, пеенето на хористките бе съчетано с рецитирането на част от стиховете. Това разнообразие направи още по-впечатляващо изпълнението им. Голямата изненада за участници и публика бе включването на Георги Стефанов, който се присъедини към женския хор и заедно с всички пя „Къде си, вярна ти любов народна”.

Младите самодейци от Танцов състав „Изворче” Будина Иванова, Христо Чавдаров и Илия Венелинов изпълниха стихове от Добри Чинтулов и извадка от романа „Под игото”, с което показаха своята съпричастност към едно подобно мероприятие, не до толкова желано и посещавано от подрастващото поколение. Организаторите бяха подготвили и изложили на достъпно място за гражданите и материали за Паисий Хилендарски и стихосбирки на Добри Чинтулов, които всеки можеше да разгледа.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар