*
Борба с вредителите

ПАТРИОТИЧЕН БЛОК ИЛИ....

|
ПАТРИОТИЧЕН БЛОК ИЛИ....

От Биляна Рилска Месеци преди изборите отново се заговори за поредните обединения - този път на националистическите формации в патриотичен блок.

За инициатори спорят несменяемите лидери - на "Атака" Волен Сидеров и на ВМРО Красимир Каракачанов. Аргументите им - заедно националистическите формации биха имали сериозно присъствие в парламента - изчисляват около 40 депутати, с което стават незаобиколим фактор за следващото управление.

Парадоксалното е, че на обединение се надяват все партии, които са се разцепили в последните години или са се появили в резултат на непреодолимите различия на предишни политически съмишленици. "Атака" се разцепи на два пъти в резултат по-скоро на лично-семейни конфликти, отколкото на политически различия. Първо от партията се отдели бившият близък семеен приятел - собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Преди година разривът между Волен Сидеров, съпругата му Капка и доведения му син - евродепутата Димитър Стоянов, доведе до ново разцепление. Другият му евродепутат - Слави Бинев, също го напусна, създавайки своя формация с претенции за наследник на автентичното СДС.

Красимир Каракачанов се раздели с част от структурите и привържениците си заради личните му дрязги с бившия пловдивски кмет Славчо Атанасов, който основа партия със сходно име.

Още в зародиш пред патриотичната коалиция се изправят два препъникамъка. Конкретните разговори за обединението - кой да влезе, как да се редят листите, какво да е споразумението, ще дойдат едва след като са ясни правилата за изборите и дали няма да бъде повишен прагът за влизане в парламента на политическите съюзи. На второ място - враждата между Сидеров и собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, които от верни съратници, създали първата тв партия "Атака" се превърнаха в непримирими врагове.

Протегнати ръце

Темата за патриотичния блок стана актуална в началото на септември, когато Каракачанов изпрати обръщение до лидери на различни формации в националистическото поле за разговори за обща предизборна коалиция. Писмото му беше адресирано до "Атака", Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов, Съюз на патриотичните сили "Защита" на Йордан Величков, Военнопатриотичен съюз "Защита на пагона" на ген. Петър Илиев, "Целокупна България" на Григор Велев и младежки патриотични организации.

Ръка му подаде Сидеров, който след разцеплението в парламентарната му група, също заговори за "обединение на всички патриоти". Впрочем, общите инициативи между ВМРО и "Атака" зачестиха след изборите преди година, на които играха самостоятелно.

Двете партии организираха протести срещу поскъпването на тока, срещу ромската престъпност, напоследък са рамо до рамо в шествията срещу новите правила за паркиране в София, поискаха и оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Трудната коалиция на "Атака" със себе си

Хората на Сидеров твърдят, че желанието им за обединение не е продиктувано от страх, че може да изпаднат от следващия парламент. "Атака" пак ще има 20 депутати, но ако като обединени патриотите вземем 35-40 мандата, няма да е лесно разцеплението и ще сме фактор в парламента, коментираха атакисти. Според тях този, който допуска разпиляване на националистическия вот, играе в полза на ГЕРБ.

"Въпросът за коалиция е доста сложен, защото в някои от случаите ще трябва да се преговаря с хора, които умишлено са направили формации, за да работят срещу "Атака", каза наскоро Сидеров, визирайки Национал-демократичната партия на дългогодишната му спътница, а за кратко и съпруга, Капка Сидерова и Националния фронт за спасение на България на кума им Валери Симеонов.

За ръководството на "Атака" все още е рано да се говори в детайли за предизборна коалиция, поне докато не са ясни правилата за изборите. Едно от сериозните им притеснения е дали ГЕРБ все пак няма да вдигне 4-процентната бариера за коалициите за влизане в парламента. И това според тях може да е пречка пред националистическото обединение.

Красимир Каракачанов, който беше депутат в предишния парламент в коалиция със земеделците на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски, напомни, че през 2009 г. Конституционния съд отмени праг от 8% за коалициите, лансиран тогава пак от Яне Янев. За него този проблем не стои и не бива да е спънка пред обединението на патриотичните формации. Той се позова на социологически проучвания, според които ВМРО, "Атака" и партията на СКАТ събират сега 8 на сто, а с наближаването на изборите процентът щял да расте поне до 10-12%.Валери СимеоновУсловията на партията около СКАТ

"Ако обединението е в името на това Волен Сидеров отново да влезе в парламента, няма как да го подкрепим", не скри неприязънта си Валери Симеонов. "Ако в комбинацията влиза Волен Сидеров - не, ако влиза "Атака" - да", коментира той пред "Дневник".

Той допусна, че зад идеите за патриотична коалиция стои проста изборна математика: "1+1=2", но при 50% изборна активност 2=4".

И пак извади темата за декларациите за лоялност, които се оказали поръчителства по заем за 150 хиляди евро. "При тази отвратителна мутренска схема е наглост да иска обединение", коментира още Симеонов.

Той не прие аргументите на ВМРО, че основният принцип на националистите е "България над всичко" и ако човек не може да преглътне личните си отношения заради националната идея, защо се нарича патриот и как ще работи за националните интереси. Когато става въпрос за конкретни имена, качествата им са на първо място и няма как излъганите, които не искат да видят дори огледалния образ на Сидеров, да му повярват, каза Симеонов. Каква е гаранцията, че няма да се прегърне с Доган, както комерсиално се извъртя в началото на този мандат към ГЕРБ, коментира той.Слави Бинев
Фотограф: Юлия ЛазароваИ ГОРД в резерв

Макар че 18-членното ръководство на партията му да е решило преди половин година за самостоятелно участие на изборите, Симеонов не изключва общи действия с ГОРД на Слави Бинев.

Първата им инициатива - "Поход на независимостта", събра хиляди протестиращи в центъра на столицата на 22 септември. В коалиция няма да влизаме, но отношенията ни със Слави Бинев са много добри, сериозен е, доказал е, че може да работим заедно за интересите на България, нищо, че се заявява за проевропеец, каза Симеонов.

Слави Бинев засега се позиционира като солов играч, прави усилия да привлече внимание към формацията си и се старае да акцентира освен на патриотичния й характер, на дясната й ориентация. В изявленията си досега обаче той никога не е отхвърлял категорично възможностите за коалиране преди изборите догодина.

Обща среща през ноември

До момента са минали двустранните разговори между ВМРО и повечето от поканените от тях формации. Резултатите са, че има съгласие по това да се постигне обединение, но това е процес и трябва време, каза Каракачанов. По думите му предстои всяка от тях да подготви списък с пет-шест приоритета, с които да се запознаят другите партии и организации, за да се търсят допирните точки между тях.

Плановете на ВМРО са на обща среща между всички, съгласни да се включат в патриотичен блок, да бъде изработена и платформата. Тази дискусия вероятно ще бъде през ноември, тъй като на 28 октомври предстои конгрес на ВМРО, на който ще бъде избрано ново ръководство. Макар да е ясно отсега, че лидер отново ще е Каракачанов, все пак висшият партиен форум трябва да даде мандат на новото ръководство за подобни преговори.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар