*
Борба с вредителите

ПЪРВИ ЧАСТЕН ПЛЕНЕР ПО ДЪРВОПЛАСТИКА В С.СЛАТИНА

|
ПЪРВИ ЧАСТЕН ПЛЕНЕР ПО ДЪРВОПЛАСТИКА В С.СЛАТИНА

Деветима скулптори се събраха днес в с. Слатина на Първия частен пленер по дървопластика. Местният скулптор Найден Кирилов покани в родното си село колеги от 4 населени места. Сред авторите са добре познатите тук Чавдар Антов, Димитър Гоцак и Димитър Димитров от Монтана. Георги Илиянов от София и Методи Паунов от Пазарджик също ще работят през следващите 10 дни в ателието в берковското село. Самият домакин, неговият син Кирил Найденов и снаха му Илияна Георгиева ще майсторят дървопластики в по време на арт изявата. Най-малката участничка в пленера е внучката му Соня Найденова. Тя продължава фамилната традиция и се обучава в колеж по приложни изкуства в Париж.

Първият частен пленер по дървопластика в с. Слатина е изцяло финансиран от Найден Кирилов. Включилите се в арт събитието негови колеги не заплащат такса за участие, нещо повече, те ще получат хонорар, тъй като ще оставят по едно свое произведение на домакина.

Колекцията от създадените по време на пленера творби ще бъде показана в зала „Кутловица” на бул. „Трети март” 64 в Монтана. Датата и часът на откриване на експозицията все още не са уточнени, каза организаторът.

Инициаторът на пленера – 66-годишният Найден Кирилов, е член на дружеството на художниците ”Тенец” - Монтана. Той твори в сферата на дървопластиката от 1975 г. Има три самостоятелни изложби. Участвал е в много регионални, национални и международни изложби в Гърция, Румъния, Русия, Германия.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар